Při neléčené gastritidě se může časem vytvořit žaludeční vřed. Jaké jsou příznaky zánětu žaludku?

12. srpen 2020

Zánět žaludku, odborně gastritida, je nepříjemné onemocnění, které může být důsledkem infekce, ale i špatné životosprávy, převážně stresu a konzumace toxických látek. Projevuje se bolestí horní části břicha, nevolností i zvracením, které může být s příměsí krve. Může ale probíhat i bez příznaků.

Prof. MUDr. Marcela Kopáčová, Ph.D. v naší radioporadně na téma: Gastritida - příznaky a léčba bolesti zánětu žaludku.

Prof. MUDr. Marcela Kopáčová, Ph.D. ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Chronická gastritida se často vyvine z opakovaných akutních gastritid, často je bakteriálního původu, přičemž se za původce udává bakterie Helicobacter pylori. Může se ale vyvinout také v důsledku autoimunitního onemocnění.

Chronická gastritida se rozděluje na několik typů:

Typ A - autoimunní forma gastritidy - tělo reaguje na vlastní buňky a látky v žaludku a vytváří proti nim protilátky.
Typ B - bakteriální gastritida - vzniká vlivem infekce Helicobacter pylori. Bakterie Helicobacter pylori je příčinou vzniku gastritidy až v 80-90% případů. Je proto důležité se chránit před touto bakterií a nákazou. Způsoby přenosu helikobaktera jsou velmi běžné a týkají se každého z nás. Přečtěte si více o bakterii Helicobacter pylori a o jejím přenosu.
Typ C - toxická - chronická gastritida v tomto případě vzniká působením některých léků, které svými vedlejšími účinky působí na sliznice žaludku. Mezi takové léky patří hlavně acylpyrin, ibuprofen, aspirin .. a také se mezi toxické látky řadí chronický alkoholismus.

Jaké jsou příznaky zánětu žaludku?

Gastritida se projevuje různými příznaky a změnami v našem trávicím systému, které často připisujeme jiným chorobám, případně je považujeme za běžné. Nejčastějšími příznaky zánětu žaludku jsou obtíže spojené se žaludkem, jako například:

pálení žaludku
pálení žáhy
nechutenství, ztráta chuti k jídlu
plynatost, nadýmání
pocit líného žaludku
bolesti v oblasti horní břišní dutiny

Mezi závažné příznaky, které provázejí gastritidu patří i zhoubná anémie. Gastritida a její působení na žaludeční stěny ovlivňuje vstřebávání vitamínu B12.

Jak se diagnostikuje gastritida?

Zánět žaludku se diagnostikuje pomocí vyšetření u gastroenterologa.

Čtěte také

Ten musí během vyšetření zkontrolovat stav sliznice žaludku a zjistit, zda na ní nenastaly změny - zarudnutí, otok a zda se na ní netvoří žaludeční vředy.

Obvykle se ze stěn žaludku odebírá i vzorek, který se následně posílá na histologické vyšetření. Při diagnostice gastritidy se ověřuje i přítomnost bakterie Helicobacter pylori.

Léčba zánětu žaludku

Pokud vám lékař diagnostikuje akutní gastritidu, možná vám na ni nebude doporučovat žádné chemické léky. Akutní gastritidu vyléčíte a bolestí žaludku se v tomto případě zbavíte dietou a odpočinkem.

bolest břicha

Při chronických zánětech žaludku lékař obvykle navrhne léčbu silnými léky na snižování tvorby žaludečních kyselin, takzvanými antacidy nebo inhibitory protonové pumpy.

Tyto léky snižují tvorbu žaludečních kyselin a při krátkodobém užívání pacientovi obvykle uleví od bolesti.

Čtěte také

Je třeba si však dávat pozor na jejich dlouhodobé užívání, kdy mohou přinášet vedlejší účinky v podobě oslabeného trávení a dalších bolestí.

Pokud se při gastritidě prokáže i přítomnost bakterie H.pylori tak se nasazuje hlavně léčba k odstranění helikobaktera pylori. Více o léčbě helikobaker pylori ..

Zánětu žaludku se vyhnete, pokud bude vaše prostředí v žaludku v pořádku a nedovolí infekcím z vnějšího prostředí se v něm rozvinout.

Celou radioporadnu s Prof. MUDr. Marcelou Kopáčovou, Ph.D. si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související