Už 10 let opravují nadšenci v Teplicích nad Metují unikátní ivanitskou poustevnu z 18. století

1. červen 2022 07:45

Ivanitská poustevna z 18. století v Teplicích nad Metují díky místním nadšencům stále stojí. Dokonce se jim ji daří postupně opravovat. Na začátku založili spolek s názvem Zachraňme teplickou poustevnu. Od té doby se jim podařilo na historické stavbě vyměnit šindelovou střechu a opravit alespoň některé části zdí. 

Letos před sebou mají těžký úkol - na řadu totiž přišla původní roubená boční zeď, která je zčásti napadená dřevomorkou.

Přicházím za zvuků varhan. Přestože se poustevna opravuje, tak sousedí s kostelem a stále se tady provází. A my se půjdeme podívat dovnitř.

Ladislav Šikut, jeden z průvodců, nás vede chodbami staré poustevny. „Byla původně celá roubená a zvláštností je, že je dvojitá. Protože kromě dvou poustevníků ivanitů, zde bydlel také zakladatel Johann Maximilian Edler von Peytersberg, který také nosil hábit. I když si myslíme, že ivanitskou řeholí rozhodně nežil.“

Čtěte také

Na střeše je šindelová krytina, nová věž pro zvon, bednění v oknech bez skel a bez rámů. To vše má nějaký vývoj.

Martin Mráz je tou osobou, která se stará o obnovu poustevny po té papírové a administrativní stránce. V jakém je poustevna momentálně stavu? „Donedávna byla hodně pobořená, protože jsme museli její stěny rozebrat kvůli dřevomorce, která tam byla rozšířena.

„Loni se nám to podařilo dozdít a udělali jsme i stropy. Takže už to nevypadá tak strašlivě.

Čtěte také

O slovo se hlásí Ladislav Šikut, který nás teď doběhl s výpravou. „Pouze doplním, že poustevna je sešroubovaná ve sklepě i tady nahoře v přízemí.

Co to znamená, že je sešroubovaná? „Zkrátka kovovými táhly jsou zdi sešroubovány, aby se poustevna nerozjížděla, protože je postavena na skalnatém svahu.

Rozhlížím se a vidím původní zdi nebo alespoň to, co z nich zbylo. Protože tady je mezera mezi střechou a zdí. Ovšem tohle dřevo úplně nevypadá, že je v dobré kondici. Ale možná to je jen můj laický pohled.

„Tato roubená stěna je původní, stará je 250 let od vzniku poustevny. Jinak stavba byla celá roubená, ale v tom roubení je na určitých místech dřevomorka, takže máme ta místa zmapována a budeme se snažit toho původního co nejvíc zachovat.

Čtěte také

To znamená, že vás tady ještě čekají konkrétně jaké práce? „Ta zeď je hodně dlouhá, takže je obtížné ji celou zachovat. Ideální by samozřejmě bylo ji postavit celou znovu, ale to nemůžeme a ani nechceme udělat. Onen roh, který je bez dřevomorky, zachováme. A do něj z obou stran musíme vestavět nové roubení, dodává Martin Mráz.

Podle současných propočtů by oprava jedné roubené stěny ivanitské poustevny v Teplicích nad Metují na Náchodsku měla stát více než 600 tisíc korun.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související