Turisté v Teplických skalách pomohli nanosit na obnovu schodů a lávek už přes tunu materiálu

8. říjen 2021 09:58

Návštěvníci Teplických skal pomáhají s obnovou turistického okruhu. Dobrovolně totiž už přepravili víc než tunu materiálu potřebného pro obnovu schodů a lávek v těžko přístupných místech skalního města. Stačily k tomu obyčejné cedule s nápisem „Popones mě prosím o pár metrů. Děkujeme."

„Jak je to těžké? Tak jedna fošna má kolem 15 až 20 kilogramů. Tedy není to nic lehkého, každý den se odnesly dvě až tři fošny. Kdybychom to museli nosit sami, tak tam budeme teď mít zhruba pětinu nebo osminu materiálu," říká Ondřej Marek, zaměstnanec města Teplice nad Metují a jeden ze správců skalního okruhu.

Čtěte také

Mám v ruce jeden ze stovky trámů, který je dlouhý dva a půl metru. Dopravit dřevo na místo, kde s ním budou pracovat řemeslníci, není žádná legrace.
„Autem se dá dostat asi dva až tři kilometry od toho místa. Jinak se vše musí nosit v ruce a člověk je schopen odnést najednou tak jednu fošnu."

Kromě dlouhých fošen bylo potřeba do nitra skal dostat i 150 půlmetrových dřevěných schodnic.

Na přepravu takového množství materiálu přitom byli jen dva zaměstnanci skal. Kromě Ondřeje také Dominik Mach.
„Je to dřina. Nejhorší je to nosit po těch schodech. To je hodně náročné."

S transportem ale pomohli turisté. Stačilo k tomu několik cedulí, na kterých si mohli přečíst prosbu o pomoc. Text na nich ale bylo potřeba průběžně upravovat.
„Původní text jsme změnili na POPONES FOŠNU O PÁR METRŮ. Protože nám turisté nosili nejen fošny, ale všechno, co se válelo okolo. Tedy i veškeré věci, co jsme ani nepotřebovali odnášet."

Čtěte také

Našli se i vtipálci, kteří odnesli nahoru do skal ne dřevo, ale ceduli. A ostatní tím dokonale zmátli.
„Potkávali se a nesli fošny každý v opačném směru. Takže to přenášeli z jednoho místa na druhé."

Všechno ale dobře dopadlo a dřevo je tam, kde má být. Podle Ondřeje Marka se nakonec do přepravy materiálu zapojily desítky, možná stovky návštěvníků skal.
„Lidé si z toho udělali takovou bojovou hru pro zábavu."

A ta má pokračování. V příštích dnech se totiž ve skalách objeví další desítky trámů potřebných na opravu lávek v těžko přístupných místech. I u nich budou cedule s prosbou o pomoc.

Spustit audio

Související