Do Adršpašských skal se poprvé v historii dostane omezený počet lidí. Zajistí to rezervační systém

2. duben 2021 10:01

Obec Adršpach má připravený nový rezervační systém pro návštěvníky skal. Lidé ho po uvolnění protiepidemických opatření najdou na webových stránkách Adršpašských skal. Skály tak budou přístupné jen pro omezený počet lidí. Podrobnosti k tématu zjišťoval reportér Václav Plecháček.

Jak bude nový rezervační systém fungovat?
Je to jednoduché. Zájemci o návštěvu skal si na nových webových stránkách adrspasskeskaly.cz vyberou konkrétní den i hodinu, současně se vstupenkami si budou mít možnost zajistit parkování. Nákup je omezený na deset tarifů, to znamená jednotlivé nebo případně rodinné vstupenky.

Na skalní okruh se potom lidé dostanou jen po předložení takto koupených vstupenek.

Čtěte také

Co bude s lidmi, kteří do skal přijedou bez vstupenky?
Pokud bude v té chvíli naplněná maximální možná kapacita, což je 400 lidí za hodinu, na prohlídkový okruh se v tu chvíli nedostanou.

Pokud bude volno, mají dvě možnosti - buď si, třeba pomocí mobilního telefonu, rezervaci zajistí přímo na místě, a nebo si zatím ještě budou moci koupit vstupenku na pokladně.

Takové vstupenky ale budou dražší, než ty objednané online. Například základní vstupné pro dospělého v hlavní sezóně je po objednání online od 110 korun, na pokladně ale zaplatí vždy 180.

Právě různé tarify vstupného jsou další novinkou, která návštěvníky Adršpašských skal čeká. S jakými cenami musí lidé počítat?
Nejdražší vstupné je v hlavní sezóně, tedy tradičně od dubna do konce října, a to od 10:00 do 14:00 hodin.

Čtěte také

To zaplatí dospělí za vstup 160 korun, zvýhodněné vstupné pro děti, studenty a seniory je 90 korun.

Pokud si lidé přivstanou, přijedou do skal hned ráno, a nebo naopak počkají po 14. hodině, zaplatí 110 a 60 korun. Tedy dospělý o 50 a dítě o 30 korun míň, připomínám, že tyhle ceny platí ale po při rezervaci online.

Cílem je motivovat lidi, aby přijeli i v jiném čase, než kolem poledne, právě to totiž v minulých letech působilo problémy nejen ve skalách, ale třeba i při parkování.

Adršpašské skály jsou propojené s těmi Teplickými. Připojily se Teplice nad Metují, jako provozovatel toho druhého prohlídkového okruhu, k novému rezervačnímu systému?
Nepřipojily, rozhodlo o tom vedení města. Vznikne tak trochu paradoxní situace, kdy se turisté sice po naplnění kapacity v Adršpachu do skal nedostanou, ale pokud přejedou do Teplic nad Metují, mohou Teplickými skalami do těch Adršpašských projít. Samozřejmě v případě, že budou ochotní absolvovat několikakilometrovou procházku.

Na závěr je ale nutné připomenout, že všechny zmiňovaná omezení začnou platit až po uvolnění protiepidemických opatření, momentálně je vstup do Adršpašsko-Teplických skal možný bezplatně a bez omezení z obou stran.

Spustit audio

Související