Adršpach chystá rezervační systém pro vstup do skal. Omezí tím denní počet návštěvníků

19. červen 2020 07:05

Pro vstup do Adršpašských skal bude nutná on-line rezervace. Novinku plánuje obec Adršpach zavést od příštího roku. Cílem je omezení počtu turistů během hlavní sezóny. Adršpašsko-Teplické skály jsou druhým nejnavštěvovanějším místem Královehradeckého kraje, ročně si je podle provozovatelů přijede prohlédnout téměř 400 tisíc lidí. 

Dlouhé kolony aut, zaplněná parkoviště i úzké stezky samotné přírodní rezervace, často návštěvníky z Polska. Právě to je v posledních letech odvrácená strana turismu v Adršpašských skalách.

Čtěte také

Prohlídkový okruh v některých dnech už zájmu lidí přestává stačit, výhrady mají i ochranáři a právě proto se má návštěvnost nově regulovat.

„Bez rezervace nebude možné dostat vstupenku do skal," říká koordinátorka cestovního ruchu v Adršpachu Kateřina Menšíková.

Podmínky on-line rezervačního systému se teprve připravují. Stejně tak například maximální denní limit návštěvníků.

Adršpach chystá rezervační systém pro vstup do skal

Už by se ale neměly opakovat situace, kdy skály během jediného dne navštívilo třeba až pět tisíc lidí.

„Ty nejvyšší počty by měly být mezi dvěma až třemi tisíci návštěvníků za den," vysvětluje Petr Kuna z Agentury ochrany přírody a krajiny.

Čtěte také

Ochranáři i proto regulaci vítají.
„Mohl by se návštěvníkům výrazně zlepšit zážitek z prohlídky turistického okruhu. Celkově by se měl zlepšit i stav přírody."

Na připravované novince mohou „vydělat" Teplické skály. Je totiž možné, že do nich bude systém turisty odkazovat po naplnění těch Adršpašských.

Alespoň tak si to představuje nezávislý starosta města Josef Bitnar.
„Bylo by dobré, kdyby se turistům nabídla možnost návštěvy Teplických skal."

Tolik fascinujících zákoutí jako v Adršpašsko-teplických skalách uvidíte jen málokde. Adršpašsko-teplické skály jsou největším a nejdivočejším skalním městem ve střední Evropě.

Trochu paradoxní na tom je, že byť mají Teplické a Adršpašské skály samostatné vchody, jsou navzájem propojené. V praxi to znamená, že pokud se systém zavede tak, jak je momentálně připravený, turisté se do Adršpachu i po naplnění denní kapacity dostanou, jen ale oklikou právě přes Teplické skály.

Spustit audio

Související