Do Adršpašsko-teplických skal míří velké množství turistů. Na jejich chování dohlíží ochranáři

6. květen 2019 09:43

Do Adršpašsko-Teplických skal míří v těchto dnech tisíce turistů. Velká část z nich přijíždí z Polska, začátek května naši sousedé každoročně využívají právě k návštěvě Broumovska. Dopravu v okolí skal proto regulovali policisté i hasiči, přijíždějící auta odkláněli na vzdálenější parkoviště. 

Příjezdová cesta k centrálnímu parkovišti u Adršpašských skal. Řidiči zdálky vidí výstražné blikání i hasiče v barevných vestách. Ti dál nechávají projet jen místní, lidi cestující do práce, a nebo turisty se zajištěným ubytováním. Jednoduché to nemají, tvrdí to starosta místního Sboru dobrovolných hasičů Leoš Chalupa.
„Vymlouvají, že jedou do Prahy, do Dvora Králové, že jsou ubytováni někde na penzionech, aniž by to mohli nějak prokázat."

Turisté mířící během léta do Adršpašsko-Teplických skal musí počítat s dopravními komplikacemi

Adršpašské skály v zimě

Královehradecký kraj naplánoval na léto opravu první části klíčové silnice spojující Teplice nad Metují a Adršpach. V tomto směru tak lidé zhruba tři měsíce vůbec neprojedou. Do oblasti přitom podle statistik provozovatelů skal každoročně zamíří asi 370 tisíc turistů. Ti se tak musí připravit na dopravní komplikace. A to pravděpodobně většími, než jsou z minulých let zvyklí. 

Většinu řidičů tak hasiči posílají na odstavná parkoviště v širším okolí, podobně postupují i policejní hlídky na ostatních stanovištích.

„Máme v terénu několik hlídek dopravní policie, jsou tady policisté na motocyklech i v automobilech. Pomáhá nám také cizinecká policie. Spolupracujeme s městskou policií z Trutnova a samozřejmě se zástupci obcí," popisuje situaci mluvčí policie Eva Prachařová.

Turisté pak z odstavných ploch míří na skalní okruh buď pěšky, a nebo využívají vlaky.

Přímo ve skalním městě na chování návštěvníků dohlíží zaměstnanci Inspekce životního prostředí i Správy CHKO Broumovsko.

Adršpašské škály

„Řešíme hlavně dodržování takových těch běžných pravidel na prohlídkovém okruhu. Aby návštěvníci nekouřili, nerozdělávali oheň a neodhazovali odpadky. Aby se hlavně nerozbíhali mimo vyznačené trasy. Protože při denní návštěvnosti 2 až 4 tisíce turistů, každý jednotlivý vstup za nějakou zábranu vyvolává sešlap vegetace a to, že se ono místo mění ze zeleně na sešlapaný písek," vysvětluje Petr Kuna ze Správy CHKO.

Ochranáři dohlíží i na špatně zaparkovaná auta

Hříšníkům, kteří zaparkují na nepovolených místech, mohou ochranáři udělit na místě pokutu do deseti tisíc korun, ve správním řízení dokonce až sto tisíc.

Podle policistů i ochranářů se podobné počty návštěvníků dají v okolí Adršpašsko-Teplických skal očekávat i v dalších dnech. Turistům tak doporučují ke skalnímu městu přijet vlakem, popřípadě si na výlet vybrat jinou lokalitu.

Spustit audio

Související