U Adršpašsko-teplických skal klesá počet ubytovaných hostů. Prý kvůli negativním reportážím

27. červenec 2019 10:35

Volné pokoje hotelů a penzionů, poloprázdné restaurace. Právě tak vypadá letošní sezóna v okolí Adršpašsko-teplických skal. Provozovatelé i majitelé rekreačních zařízení si stěžují na úbytek hostů, důvodem jsou podle nich hlavně negativní reportáže novinářů v televizích o vysoké návštěvnosti skalního města a tím spojených problémech s příjezdem a parkováním.

Do Adršpašsko-teplických skal každoročně přijede víc než 350 tisíc lidí, z velké části jde ale o jednodenní turisty.

„Byla natočena spousta reportáží o tom, jak jsou vlastně Adršpašské skály přeplněné turisty a jak tady kolabuje doprava," říká Gabriela Blahnová, která má od města Teplice nad Metují v pronájmu autokemp Bučnice.

Do Adršpašsko-teplických skal míří velké množství turistů. Na jejich chování dohlíží ochranáři

Adršpašské škály

Do Adršpašsko-Teplických skal míří v těchto dnech tisíce turistů. Velká část z nich přijíždí z Polska, začátek května naši sousedé každoročně využívají právě k návštěvě Broumovska. Dopravu v okolí skal proto regulovali policisté i hasiči, přijíždějící auta odkláněli na vzdálenější parkoviště. 

Letos jí přijelo zhruba o čtvrtinu méně hostů, než bývá zvykem. Řada z nich podle ní pobyt odhlásila po televizních reportážích ze začátku května, kdy do skal každoročně míří velké množství turistů z nedalekého Polska.
„Klientela, která u nás měla zarezervované týdenní pobyty, tak to v tom momentě začala rušit."

Marné prý bylo vysvětlování, že opravdu velké problémy jsou jen několik dní v roce a že i v okolí skal jsou turisticky atraktivní a přitom málo navštěvovaná místa.
„Řekli, že zkrátka když jedou na dovolenou, tak si chtějí především odpočinout a být v přírodě. A ne strávit týden v nějakém lunaparku, kde kolabuje doprava."

Dosavadní ztrátu spočítala Gabriela Blahnová na sto tisíc korun, během sezóny se prý ještě může zvýšit.

Sloní náměstí

Úbytek návštěvníků, i když ne tak dramatický, potvrzuje i majitel Penzionu Metuje na okraji Teplic nad Metují Pavel Škvrně. Klienty, kteří nakonec dorazí, pak prý realita překvapí.
„Jsou udivení z toho, že to až tak hrozné není, jako to slyšeli v televizi ve zprávách. To se někdy stává, ale je to maximálně tak dvakrát třikrát do roka, když mají v Polsku svátky a je hezké počasí."

Turistická sezóna v Adršpašsko-teplických skalách začala. A doprava zkolabovala

Nápor turistu v Adršpašsko-teplických skalách

U Adršpašsko-teplických skal museli policisté včera řešit velké dopravní komplikace. Kvůli obrovskému množství turistů uzavřeli z polské strany hraniční přechod ve Zdoňově a dočasně omezovali i průjezd na veřejná parkoviště. Podobným problémům přitom v Adršpachu mělo zabránit zavedení parkování zdarma, od kterého si obec slibovala zrychlení a zjednodušení příjezdu turistů. 

Prakticky stejně mluví i ubytovatelé v sousedním Adršpachu. Někteří uvádí až třetinový propad v počtu hostů.

Rušení už objednaných pobytů potvrzují například i v hotelu Javor.
„No stává se to, ruší své pobyty. Když slyšeli, že je to tady plné polských turistů, tak raději nepřijedou," říká Iveta Komínková, která má ubytování hostů v hotelu na starosti.

Dopravní problémy v lokalitě se nárazově objevují i v těchto dnech. Obvykle kolem poledne, kdy se naplní a následně uzavře centrální parkoviště u Adršpašských skal. Klienti hotelu tak mají ve směru od Teplic nad Metují a hranic s Polskem příjezd o něco složitější.
„Policie tady řídí dopravu a nechtějí je sem pouštět."

Omezení se ale týká jen jednodenních návštěvníků skal, klienti hotelů a penzionů se do cíle, i když s mírnými obtížemi, dostanou.

Spustit audio

Související