O Adršpašsko-Teplické skály je i v zimní sezóně velký zájem. Denně je navštíví stovky lidí

3. leden 2020 13:26

Do Adršpašsko-Teplických skal míří i v zimních dnech stovky lidí. Využívají mimosezónní ceny, na obou návštěvních okruzích by ale kvůli ledu měli být návštěvníci opatrní. Na některá místa je dokonce vstup jen na vlastní nebezpečí.

U hlavního vstupu do Adršpašských skal zní v těchto dnech hlavně polština, němčina a čeština. Denně si skály přijde prohléhnout několik stovek lidí.

Čtěte také

„Skály jsou udržované, cesta se sype každý den až k Velkému vodopádu. To znamená, je to takzvaná starší část okruhu," popisuje aktuální stav skal vedoucí Infocentra v Adršpachu Beáta Radoňová.

Vstup do nové partie je podle ní na vlastní nebezpečí.
„Tam je cesta neudržovaná. Ono to dost dobře ani nejde. Protože větší část onoho okruhu je po schodech. Tedy tam je vstup na vlastní nebezpečí nebo se dá jít se zvýšenou opatrností."

Do Adršpašsko-Teplických skal míří i v zimních dnech stovky lidí

Na hlavním parkovišti u Adršpašských skal zaplatí řidiči osobních aut aktuálně padesát korun za den, za autobusy je sazba dvojnásobná. Mimosezónní ceny platí také pro samotný vstup na skalní okruh.
„Mimosezónní bude až do konce března. Od 1. dubna potom už najíždíme na letní sezónu."

Čtěte také

Zvýhodněné vstupné lidé zaplatí také při vstupu do Teplických skal, tam je hlavní parkoviště před pokladnou navíc zdarma. Také v Teplických skalách se přitom turistické cesty každý den kontrolují a udržují.

„Cesty jsou posypané. Někde je občas nějaká plotna, která se dá buď obejít nebo s opatrností přejít," vysvětluje Pavel Hrubý, který má stav okruhu v těchto dnech na starosti.
„Lávky jsou všechny schůdné, protože jsou vyhrabané na dřevo. A kde jsou nějaké zmrzlé plotny, tak je to posypáno."

I tak by ale návštěvníci Teplických skal měli být opatrní, nejproblémovější místo je v Anenském údolí směrem na Sibiř. Tam je na cestách souvislá vrstva sněhu, ošetřená posypem.

Spustit audio

Související