V zoologické zahradě ve Dvoře Králové nad Labem pokračuje stěhování zvířat ze safari na zimoviště

8. říjen 2024 08:42

Už více než 200 zvířat přestěhovali pracovníci královédvorské zoologické zahrady z Afrického safari do zimovišť. Mezi posledními přesunuli s pomocí těžké techniky hrochy a watusi obrovské, řada zvířat ale ve venkovních prostorech stále zůstává. 

Čtěte také

Stěhování hrochů se nečekaně protáhlo. K jejich letnímu výběhu sice pracovníci zoo přistavili přepravní kontejner a nedaleko stál připravený i objednaný autojeřáb, zvířata se ale do boxu dlouhé hodiny nedařilo nalákat a to ani nabízenými dobrotami.

„Ta zvířata se chovala ne úplně standardně. Rozhodla se zkrátka do transportního boxu nenastoupit. Chovatelé to využili ke změně plánu. Aby optimalizovali čas, tak jeli do safari vyzvednout watusi obrovské, domácí krávy,“ vysvětluje mluvčí královédvorské zoo Michal Šťastný.

Po přepravě watusi se umoudřili i hroši a také ty se tak podařilo přesunout na zimoviště. Tam je tak teď více než 200 zvířat, řada z nich tráví zimu v nízkých budovách s výběhem. „Uvnitř jsou samozřejmě provozní chodby a jednotlivé boxy, které jsou propojitelné. Ve většině případů jsou potom ještě také zimní dvorky, menší výběhy, na která ta zvířata mohou vycházet po celou zimu.

Některé druhy zvířat ještě v příštích dnech a týdnech přesun z Afrického safari čeká. Zoologové budou muset odstěhovat například vodušky lečve a buvolce běločelé, tedy druhy antilop, a na závěr také pelikány.

Čtěte také

Odchyt asi dvacítky těchto velkých vodních ptáků je v královédvorské zoo jednodušší než dříve, říká zoolog Michal Podhrázský. „Máme nyní nafukovací čluny, které jsou výrazně rychlejší. A to chytání pelikánů je proto velmi pružné a rychlé. Pochytáme je třeba za hodinu a půl, oba dva rybníky.

Odchyt je sice rychlejší, přesto ale musí být pracovníci zahrady opatrní. Pelikáni váží až 13 kilogramů a mají mohutné zobáky. „Tím svým zobákem, hlavně takovým háčkem na konci, když vás udeří do obličeje, může způsobit nepříjemná zranění.

Čtěte také

Odchyt pelikánů na přelomu října a listopadu většinou zimování zvířat z Afrického safari uzavírá, není to ale pravidlem. Pokud bude opravdu mrznout, na řadu přichází i osmička hus velkých.

„Pokud zamrzne rybník, tak tam pak hrozí predace ze strany lišek. Proto musíme husy pochytat a odvézt, dodává zoolog Michal Podhrázský.

A na závěr ještě jedna zajímavost. Přes zimu se ve Dvoře Králové nad Labem starají třeba i o čápy, kteří neodletí s ostatními na jih. Letos to pravděpodobně bude starší samice a jedno z letošních mláďat.

Spustit audio

Související