Největší „školka“ pelikánů bílých na světě se přes zimu plní na odchovně Safari Parku Dvůr Králové

9. leden 2021 08:37
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Mládě pelikána v líhni

Když se v největší „školce“ bílých pelikánů na světě v Safari Parku Dvůr Králové mláďata nepřekřikují, tak se pošťuchují, někdy stihnou obojí současně. Čtyřikrát denně za nimi s oblíbeným krmením přichází ošetřovatelka Aneta Špičková, za kterou se pro důkaz našeho tvrzení vypravila reportérka Dana Voňková.

Čtěte také

Jedna z největších školek malých pelikánů ve světových zoologických zahradách se začala plnit. V odchovně pavilonu Ptačí svět nyní ošetřovatelé pečují o mláďata tří pelikánů bílých. Další vajíčka z obrovských dvorských hejn tří druhů pelikánů se budou líhnout až do pozdního jara a zoologové čekají desítky mláďat.

„Pelikáni jsou naše rodinné stříbro. Na světě najdete jen málo chovatelů, kteří by měli větší úspěchy. Sezona u nás začíná v listopadu přesunem chovných ptáků do zimoviště a probíhá do dubna,“ popisuje zoolog Michal Podhrázský.

Čtěte také

Ošetřovatelé malé pelikány krmí i šestkrát denně od sedmi ráno do půl šesté večer.

„Předkládají jim drobné rybky, zejména střevličky naložené v enzymech, v dospělosti pak na každého pelikána bílého připadne denně něco kolem 1,5 kila sladkovodních ryb denně,“ uvádí Michal Podhrázský.

Díky intenzivnímu krmení malý pelikán během prvního týdne života takřka zdvojnásobí svou váhu. Například první předvánoční mládě se vylíhlo 17. prosince s váhou ani ne 122,6 gramu a 21. prosince již atakovalo 230 gramů.

V prvních třech dnech je třeba mladým ryby podávat důsledně hlavou napřed, aby se mu jejich ploutve nezasekly v krku.

Čtěte také

„Od třetího dne toto malý pelikán již vnímá a ryby si polohuje sám,“ vysvětluje Michal Podhrázský.

Odborníci se snaží v první řadě vracet mladé pod rodiče či pěstouny na hnízdo. Pokud to situace neumožňuje, přistoupí k umělému odchovu.

Uměle odchovaní pelikáni nemají problémy se zapojením do hejna a následnou reprodukcí. Proto nemusí umělý odchov probíhat za tak náročných podmínek jako třeba v případě hadilova písaře. Pelikánům se ošetřovatelé normálně ukazují.

Safari park v současnosti chová všechny tři africké druhy pelikánů a všechny je pravidelně množí. Vedle pelikánů bílých se v letošní vánoční sezoně vylíhl už i vážně ohrožený pelikán kadeřavý a postupně se začínají klubat i pelikáni afričtí.

Čtěte také

Pokud půjde vše podle plánu, mělo by se podobně jako v předchozích letech vylíhnout 20 až 30 mláďat. Část z nich dál posílí dvorský chov, část zamíří do jiných zoologických zahrad.

Jakmile se brány safari parku znovu otevřou, budou moci vývoj malých pelikánů pozorovat přes skleněné okno i všichni návštěvníci. Zatím je mohou alespoň symbolicky na rybu pozvat v rámci kampaně Pozvi zvíře na oběd.

Pelikáni žijí ve všech světadílech kromě Antarktidy. Nejblíže České republice se vyskytují v okolí Středozemního a Černého moře, v Malé Asii a severovýchodní Africe. Hnízdí v deltách velkých řek, na jezerech a mokřinách. Po vyvedení mláďat se většinou vracejí na mořská pobřeží, kde mají v dosahu sladkou vodu.

Čtěte také

Pelikáni jsou nejtěžší létající ptáci, mohou dosáhnout váhy až 15 kg a létat rychlostí i 50 km/h. Do pružného hrdelního vaku se mu vejde až 14 litrů vody. Dobře prokrvený vak je bez peří a slouží také k ochlazování krve.

Ryby polykají živé. Větší vyhazují do vzduchu, dbají přitom na to, aby dopadly do vaku hlavou dolů. Neporaní se tak o ostny a ploutve a nezpůsobí si protržení vaku nebo vzpříčení potravy.

Převážná většina pelikánů žije v každé sezóně v monogamních svazcích, před každou další utvářejí páry nové - partnera si vybírá samice. Na začátku hnízdění jsou pelikáni plaší, mnohdy hnízdo po vyrušení i opustí.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související