Oprava části ZŠ Náměstí Míru ve Vrchlabí pokračuje za plného provozu. Nahoře se pracuje a dole učí

9. říjen 2024 07:30

Stavební dělníci v horních patrech, školáci v lavicích ve spodních. Tak vypadá současný provoz Základní školy Náměstí Míru ve Vrchlabí. Rekonstrukce její části zvané Vločka pokračuje za plného vyučování. Aktuálně budovu zakryla igelitová plachta a opravuje se fasáda. Po rekonstrukci bude mít škola nové učebny, prostor pro družinu a zázemí pro učitele. 

„Taháme teď slaboproudé rozvody.“ Elektrikář Michal Muroň je právě v plném nasazení. „Musíme to rozkreslit, vysekat a vyřezat, natahat.

Čtěte také

V tuto chvíli jsme v podkroví základní školy, kde mají momentálně hlavní slovo tesaři. „Podkroví budou zároveň sloužit jako světlíky pro spodní učebny. Takže to představuje velké změny, včetně výměny a doplňování trámů, takové té statiky, říká ředitel školy Petr Jindřich.

Sestoupili jsme o patro níž a ocitli jsme se v prostorách budoucí multifunkční učebny. A vidíme, jak díky zmíněným světlíkům v půdě bude prostor prosvětlený. „Tady se dělá elektřina, jsou vyměněna okna, dělá se na stropech, kde budou v učebně fungovat na dálkové ovládání střešní okna.

Oprava části ZŠ Náměstí Míru ve Vrchlabí pokračuje za plného provozu

„Jak se vám učí pod stavbou děti? Je těžké se někdy soustředit?
„Dobře se nám učí. Ale soustředit se je někdy obtížné.
Učitelka Eva Hetflajšová je ve třídě s druháčky. „Zvládáme to. Děti jsou šikovné. A když nás to moc ruší, tak můžeme zavolat panu stavbyvedoucímu a ten ony velké, hlučné práce vždy na chvíli omezí. Ale myslím si, že to zvládáme dobře.

Čtěte také

Bohužel kvůli igelitům umístěným na oknech nevidíme, jaké je venku vůbec počasí. „Je to složitější, hlavně s větráním. Ale když je aspoň trošku vhodné počasí, snažíme se chodit o velké přestávce ven. Aby se děti proběhly a osvěžily.

Trochu omezení pociťují také kuchařky ve školní jídelně. A to zejména když je venku velké horko. „Máme tady natažené fólie přes okna, takže se nám ve vedru špatně dýchá. Je to tady jak ve skleníku, vysvětluje vedoucí kuchyně Petra.

Příchozí do jídelny mají také cestu maličko komplikovanější. „Musí projít pod lešením. Ale všechno to v pohodě zvládají. A chodí všichni rádi na obědy.

Venku dělníci aktuálně pracují na fasádě budovy. A jen co se víc ochladí, tak se veškeré práce přesunou dovnitř. Hotovo má být v červnu příštího roku.

Spustit audio

Související