Jedna z nejstarších budov ve Vrchlabí, bývalá radnice, ožije. Město chce prostory kompletně opravit

6. květen 2023 19:27

Bývalá radnice na Náměstí Míru ve Vrchlabí ožije. Město chce vnitřní prostory upravit, přestěhovat tam informační centrum a zároveň vytvořit zázemí pro turisty a cyklisty. Náklady se mají pohybovat kolem 20 milionů korun. Hotovo by mělo být zhruba za dva roky. 

S vedoucí informačního centra ve Vrchlabí Klárou Hančovou jsme teď vstoupili do objektu staré radnice. Jde o jeden z nejstarších objektů v celém městě. „Je to tak. Dříve zde byla radnice, chvilku také kino, potom i byty. Tedy variant využití tohoto objektu byla spousta.“

Budova je v současnosti opuštěná

Vcházíme do první místnosti a tady vidíme, že je rozestavěno. Nebo spíše rozbouráno. „Totálně. Zvenku je budova zachovalá, respektive rekonstruovaná. Ale ta vnitřní část si zaslouží velkou úpravu.

Čtěte také

Co je zapotřebí tady konkrétně všechno udělat? „Musíme začít od podlahy. Stropy, zdi, pak samozřejmě vybavení. To bude na míru.

Celkové náklady na rekonstrukci se mají pohybovat kolem 20 milionů korun. „Máme zažádáno o dotaci z velkého česko - polského programu, kdy by byly partnery KRNAP, polský národní park a my, říká vrchlabský starosta Jan Sobotka za STAN.

Z přízemí se přesunujeme do prvního patra objektu. A kolem nás jsou všude vidět krásné, dřevěné trámy. „A malovaný strop, který byl přikrytý klasickou zámalbou. Restauratéři to odkryli a určitě bychom to takto rádi zachovali.

Čtěte také

Turisté tady najdou zázemí. „Lidé si zde budou moci odpočinout nebo napsat pohled. Děti tu budou mít malý stoleček. Budou si moci něco namalovat nebo vybarvit. Chceme tu pořádat výstavy nebo workshopy s místními výrobci a řemeslníky. A mít tu různé přednášky.

Teď jsme se přesunuly na pavlač, vidíme poměrně velký dvorek. „Ten bychom rádi také využili pro turisty. Chceme tu udělat takový přístřešek pro odpočinkové posezení, kryté stání a zároveň dobíjecí stanice pro elektrokola, dodává Klára Hančová.

První návštěvníci se do rekonstruovaného objektu staré radnice ve Vrchlabí a nového informačního centra podívají v létě roku 2025.

Spustit audio

Související