Stále více obcí nechává své obyvatele hlasovat o tom, na co využít část peněz z obecního rozpočtu

9. říjen 2024 07:35

V Královéhradeckém kraji přibývá obcí a měst, které svým obyvatelům dávají možnost zapojit se do rozhodování o jejich rozvoji. Po Dvoře Králové nad Labem, kde vedení města nechalo o některých změnách občany poprvé rozhodovat už v roce 2021, se k projektu letos připojily třeba Smiřice, Hořice, Třebechovice pod Orebem nebo Hradec Králové. 

Čtěte také

Podrobněji se tématu věnuje reportérka Adéla Kavříková. Jak takový participativní rozpočet vlastně funguje?
Celé to začíná tím, že radnice nejprve vymezí část peněz ze svého ročního rozpočtu a lidé pak podávají návrhy, co by se za ty peníze mělo ve městě v následujícím roce změnit nebo vylepšit. Má to ale svá pravidla a ta se obvykle v jednotlivých městech liší.

Obecně se dá říct, že je vždy stanovený minimální věk těch, kteří se mohou zapojit, další podmínkou je trvalé bydliště v obci, návrhy musí být ve veřejném zájmu a nesmí přesáhnout částku schválenou zastupitelstvem. Takovým vyvrcholením je vždy hlasování o tom, které návrhy má obec realizovat.

A přesně v takové fázi je teď i Hradec Králové, kde radnice pro návrhy obyvatel vyčlenila v pilotním ročníku participativního rozpočtu 10 milionů korun. Hlasování začalo v září a do této chvíle už se na něm podílelo zhruba 1800 lidí.

Čtěte také

Co lidé chtějí podle výsledků hlasování ve svých městech a obcích obvykle vylepšovat?
V Hradci je mezi projekty, které lidé navrhli a teď se o nich hlasuje, třeba vznik betonového pingpongového hřiště v Sukových sadech, vybudování naučné stezky ve Svobodných Dvorech, revitalizace vyhlídky Rozárka a z těch větších projektů třeba vznik nového chodníku mezi Mateřskou školou Sluníčko a Milady Horákové na Novém Hradci Králové nebo síť dobíjecích míst pro elektrokola.

Hlasování brzy skončí a vítězné projekty by město mělo začít realizovat do konce roku. O krok dál už jsou třeba v Kostelci nad Orlicí, kde radnice vyčlenila z rozpočtu půl milionu korun. Lidé tam navrhli a následně odhlasovali vznik nových převlékáren na místním koupališti. Zájem ale měli i o osvětlení atletické dráhy, na to už ale rozpočet nevystačil.

Čtěte také

V úvodu jsme zmínili i Třebechovice pod Orebem nebo Smiřice. Víme, co chystají tam?
Radnice v Třebechovicích vyčlenila na participativní rozpočet milion korun, sešlo se jim 15 návrhů a 8 z nich postoupilo do veřejného hlasování. Je mezi nimi třeba veřejný gril, vznik nových laviček, altán na hřišti nebo nový poeziomat. Pilotní ročník projektu letos stejně jako v Třebechovicích testují i Smiřice, tam je ten příspěvek od města nižší, konkrétně 300 tisíc korun.

Podávání návrhů tam začne 15. října a jejich třídění potom přijde na řadu v prosinci. Hlasovat se o projektech bude v lednu a 10. února by mělo město znát vítěze. A zmíním třeba ještě Hořice, kde se projekt také blíží do finále. I tam zastupitelé vyčlenili na participativní rozpočet 300 tisíc korun a o vítězi by mělo být jasno ve středu 9. října.

Spustit audio

Související