Hradec Králové se už připravuje na 800. výročí od první zmínky o městě. Oslavy vypuknou v roce 2025

14. prosinec 2023 09:43

Hradec Králové si osmisté výročí od první zmínky o městě připomene až v roce 2025, s přípravami ale radnice začala už teď. Je hotový základní návrh oslav a na dotační program vyčlenil magistrát 24 milionů korun. 

Čtěte také

V prvním kole budou zájemci o dotaci žádat od 12. února příštího roku. Ve druhém kole pak od 11. srpna, říká nezávislá náměstkyně primátorky Ilona Dvořáková. „Tím, že jsme vypsali nový dotační program, tak peníze budou navýšeny a žadatelé se mohou hlásit do obou programů. A dramaturgická rada vybírat ty nejšpičkovější projekty, které dostanou posvěcení finanční a současně budou mít možnost používat nový vizuální styl, který toho bude součástí.“

Město Hradec Králové zahájí už za rok oslavy osmistého výročí od první zmínky o městě a už nyní se na něj připravuje. Vypracován je kreativní koncept oslav a dotační program jako jeden z hlavních nástrojů podpory výjimečných projektů, které se v Hradci Králové uskuteční od 1. ledna 2025 do 31. prosince 2025 a týkat se budou zmíněných oslav.

Dotační program bude dvoukolový. Podávání žádostí pro první kolo bude vyhlášeno 12. února příštího roku a potrvá dva měsíce. Ve druhém kole bude možné žádat o dotace měsíc, a to od 11. srpna do 11. září 2024. Celkem je připraveno 24 milionů korun. Kreativní koncept včetně dotačního programu schválili na svém zasedání zastupitelé.

Čtěte také

Oslavy osmistého výročí budou ve znamení překvapení, pohybu a proměny. Nabídnou i nečekané kulisy pro obvyklé akce a ukáží město jako kosmopolitní, otevřené inovacím a kreativitě. Cílem dvouletého dotačního programu k oslavám, je podpořit nejen realizaci projektů v roce 2025, ale i jejich přípravu v roce 2024.

Peníze půjdou na zvláště významné projekty, které mimo jiné splňují kreativní principy oslav 800 let první písemné zmínky o Hradci Králové. Nastavení těchto principů je výraznou odlišností dotačního programu. Projekty jsou jedním z nástrojů tvorby dramaturgického plánu oslav a podpořeny budou ve třech kategoriích.

„Projekty a aktivity na evropské a celorepublikové úrovni, které významně zviditelňují město Hradec Králové, mohou získat maximální možnou dotaci ve výši tří milionů korun. Projekty zaměřené na podporu iniciativ až 1,5 milionu korun a dále menší a střední projekty, které podpoří cílové skupiny, včetně aktivních seniorů, studentů, obyvatel a návštěvníků města, mohu obdržet dotaci maximálně jeden milion korun,“ vysvětluje náměstkyně primátorky odpovědná za oblast kultury a cestovního ruchu Ilona Dvořáková.

Čtěte také

Dotační program určený na oslavy výročí bude vyhlášen s předstihem a projekty ucházející se o značku 800 let nebudou z tohoto důvodu podporovány formou individuálních dotací. Žádat může právnická i fyzická osoba, která pořádá veřejně prospěšné činnosti a projekty.

Žádosti budou hodnoceny nejen po stránce formální a věcné správnosti, ale i po stránce kvality projektu, který bude muset mít vliv na oživení města a aktivního zapojení obyvatel, musí být výjimečný a kreativní. Právě kvalitu projektu bude hodnotit dramaturgická rada, mezi jejímiž členy budou převažovat odborníci v oblasti produkce akcí.

V neposlední řadě budou žádosti hodnoceny hodnotící komisí rady města podle toho, jaký budou mít dlouhodobý přínos městu.

Spustit audio

Související