V zoo ve Dvoře Králové skončil provoz letního safari, zvířata se přemístí na zimoviště

5. říjen 2015

V zoologické zahradě ve Dvoře Králové nad Labem skončila letní sezona. Návštěvníci už mimo jiné nemohou navštívit safari. Zaměstnancům zahrady naopak začíná náročné období - musí přemístit různé druhy zvířat na zimoviště.

Pracovníci zoologické zahrady dnes ráno navezli potravu do odchytových zařízení, jakýchsi oplocených dvorů, a následně nezbývá než čekat na moment, kdy se zvěř osmělí a celé stádo jednoho druhu přijde ke krmení.

Pak se zvěři zavře úniková cesta, celé stádo se nažene na valník umístěný za traktorem a odveze se do jejich skutečného zimoviště.

Přemísťování je poměrně náročná práce, která trvá několik týdnů. Loni se zaměstnancům povedlo zvířata přesunout během října, někdy jim to ale trvá až do konce listopadu.

Stahování zvěře do zimovišť se občas mění ve velké dobrodružství. Není to tak dávno, kdy stádo vodušek jelenovitých uteklo až do ulic města. Na odlov pelikánů, kteří pro změnu odmítají spolupracovat, vyráží pracovníci zahrady v neoprenech. V zobáku totiž mají pelikáni velkou sílu.

Lví safari, ZOO Dvůr Králové nad Labem
autor: PLE
Spustit audio