Domov Dolní zámek v Teplicích nad Metují hostí výjimečné klienty - alkoholiky!

25. listopad 2014

Vezmeme vás do Teplic nad Metují, do domu se zvláštním režimem. Nabízí totiž dlouhodobé pobyty pro osoby závislé na návykových látkách. Už víc než rok ale prochází rozsáhlými úpravami za desítky milionů korun. Ty by měly ale právě teš už skončit.

Ředitelka Domova Dagmar Kušlová provází zástupce Krajského úřadu, památkářů nebo třeba hasičů zámkem ze 17. století. Zatímco loni v létě byl v dezolátním stavu, teď je na první pohled vidět, že se do něj investovalo téměř 40 milionů korun.

Reportér Václav Plecháček se s mikrofonem zašel podívat na kontrolní prohlídku.

"Jsem s tím spokojen, protože znám ten stav, co tady byl před začátkem stavby a to se prostě nedá srovnat", říká Stanislav Pitrman z Krajského úřadu v Hradci Králové. Podle něj se skvěle podařilo zrestaurovat například vzácné kazetové stropy i štukovou výzdobu: "Co mě teda zaujalo to je restaurace stropu třeba v tomhle pokoji, kde původně třetina té štukové výzdoby úplně chyběla".

"Tohle jsou úplně nová okna. Přitom zachovali kličky i původní otevírání a když se podíváte zvenčí, tak jsou ta okna stejná jako ta původní", chválí práci řemeslníků i Helena Burešová z městského úřadu v Broumově. Stále je prý vidět, že jde o historickou budovu: "Co se tady dělalo, půjde v případě potřeby vrátit do původního stavu. Vestavba byla citlivá, pro to současné využití je to přitom plně funkční".

Domov Dolní zámek slouží lidem, kteří měli nebo mají problém s alkoholem a cílem je naučit je znovu samostatnosti. Ne všechny se ale podaří vrátit zpět do běžného života, například jedna z obyvatelek už v domově žije 61 let. Kapacita Domova se sice po přestavbě snížila ze šedesáti na 49, klienti ale budou mít o něco víc soukromí.

alkohol

"Naši klienti si neumí představit, co je tady čeká. Mnohdy odešli z osmilůžáku, teď budou na pokoji maximálně tři", vysvětluje ředitelka Dagmar Kušlová. Novinkou prý jsou i sociální zařízení přímo na pokojích: "Všechno bylo společné. WC, umyvadla nebo koupelna. A teď budou mít všechno svoje".

Kolaudovat by se Domov Dolní zámek v Teplicích nad Metují měl 25. listopadu 2014, klienti by se do něj po více než patnácti měsících měli vrátit na začátku prosince.

Čtěte také


Zvětšit mapu
autor: PLE
Spustit audio