Ivanitská poustevna z 18. století v Teplicích nad Metují je jediná svého druhu na celém světě

22. červenec 2020 08:45

Unikátní poustevnu v Teplicích nad Metují opravují řemeslníci. Dál je ale přístupná návštěvníkům. Ivanitská stavba z 18. století je jedinou svého druhu na celém světě. Mimochodem, tehdy ji postavil a žil v ní nejvzdělanější poustevník v Čechách Jan Maxmilián z Peytersbergu, pražský lékař, doktor filosofie a šlechtic.

Vešli jsme do hodně staré budovy. Z jedné strany je roubená a z druhé zděná. Nad námi je nová šindelová střecha. Všude jsou vidět prkna a trámy, opravuje se.

Během letních prázdnin je posutevna přístupná od pondělí až do pátku.

Ve dveřích nás vítá místopředseda spolku Zachraňme teplickou poustevnu Ladislav Šikut.
„Poustevna byla silně napadena dřevomorkou domácí. Bylo třeba nejprve udělat průzkumy a zhotovení projektu. V tuto chvíli jsou odstraněny části akutně napadené dřevomorkou."

Poustevna je unikátní v mnoha směrech

Při její opravě se musí zachovávat jisté historické postupy, které používali při stavbách naši předkové.
„My se je dokonce snažíme velmi pietně zachovat."

Čtěte také

Jdeme se podívat dál a míjíme jednu celu, kde poustevníci spali. A přicházíme kam?
„Tohle je zcela zachovalá černá kuchyně. Samozřejmě i tady byl rozebrán strop a došlo už k opravě trámů. Vidíme zde krásně, jak se tenkrát vařilo a peklo. Byla tu dvě ohniště. Jedno bylo otevřené nahoře a druhé dole. Vlastně taková pec."

Co tak mohli dříve jíst poustevníci?
„My jen stoprocentně víme, že tenkrát zde měli na rajské zahradě šest švestkových stromů, takže předpokládáme, že si ze sušených švestek vařili omáčku."

Unikátní poustevnu v Teplicích nad Metují opravují řemeslníci

Nahlížíme do sklepa.
„Bohužel, tak schody uhnily a odpadly. Takže tam se zatím leze tak trošku dobrodružně. Ale chceme vše opravit. To ale neznamená, že se nám to celé podaří za našeho života," dodává Ladislav Šikut.

I přestože poustevnu v Teplicích nad Metují v současné době opravují řemeslníci, je přístupná pro návštěvníky. A to během letních prázdnin od pondělí až do pátku.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související