6 dobrých tipů jak se lépe stravovat a zastavit přírůstky na váze při práci ve směnném provozu

15. červenec 2021

Směnný provoz. To znamená nepravidelný režim. Zvlášť pokud pracujeme i v nočních směnách. Je pochopitelné, že na toto téma dostává výživová poradkyně Martina Jandová spoustu dotazů od svých klientů. Často neví, jak se mají správně najíst, aby neudělali zásadní chybu a nepodepsalo se to na jejich zdraví.

Někteří z lidí si už stěžují, že poté, co začali pracovat na směny, tak jejich váha vzrostla, i když nejí více než tomu bylo dříve.

Čtěte také

Někdo má zase problém, že nemá v práci dostatek času se najíst a jiný zase času příliš a z přebytku volného času jí. (Např. hlídači, vrátnice, apod.)

Narušený denní režim je často důvod, proč lidé přibírají nebo se jim hůře shazují nabraná kila.

Mnoho lidí na (noční) směně nemá možnost se najíst v klidu u stolu. Raději tak vypijí kávu z automatu a k tomu nějakou rychovku v podobě sušenky, čokoládové tyčinky nebo energy nápoje.

Tipy, jak se stravovat lépe a zastavit přírůstky na váze:

1. Krabička s jídlem vždy s sebou. Neodcházejte z domu bez připraveného jídla.

2. Nepřecházejte hlad, najezte se. Pokud přijde hlad, nepřecházejte ho. Práce 5 minut počká, na toaletu si také dojdete. Nastavte si stejnou prioritu i u jídla.

3. Jídla vybírejte tak, aby se vám v práci snadno jedla. Pokud nemáte možnost ani na 5 minut odejít od práce a v klidu si sednou, zvolte na svačinu třeba kefírové mléko, které si můžete rozmixovat s banánem už doma. Máte tak výživnou a dobrou svačinu a přitom ji s klidem můžete popíjet při práci.

Čtěte také

4. Pijte dostatek tekutin. Pitný režim je ve zdravém životním stylu nesmírně důležitý. Berte si lahev s vodou k pracovnímu místu a nezapomínejte se napít, klidně si dejte upozornění do telefonu. (Upomínka může dobře fungovat i u svačin - pokud pro pracovní povinnosti necítíte hlad.)

5. Kvalitní palivo pro tělo - dbejte na správný výběr potravin. Když budete jíst vyváženě, budete předcházet únavě, podrážděnosti, nemocem a samozřejmě i přibírání. Volte celozrnné obiloviny, luštěniny, zeleninu, ovoce, libové maso, kvalitní sýry atd. Zkuste se vyhýbat vysoce průmyslově zpracovaným jídlům.

6. Vytvořte si pravidelnosti i v nepravidelném režimu. Směnný provoz sice naruší pravidelný režim i tak si ho zkuste vytvořit. Tělo pravidelnost prostě vyžaduje.

Snažte se jednoduše o pravidelnost. Nejezte nárazově, chystejte si zdravá jídla. Bude se vám lépe pracovat a vaše tělo vám tuto péči vrátí.

Příklady malých svačinek:

• bílý jogurt s trochou domácího müsli
• žitný chléb se sýrem, šunkou a zelenina
• jogurtové nápoje (pozor na přidaný cukr, raději si připravte doma smoothie: kefírové mléko + kus ovoce = hotovo)
• celozrnný knäckebrot s luštěninovou pomazánkou a zeleninou
• hummus se zeleninou
• cottage se zeleninou
• zelenina nebo ovoce
• bílý jogurt nebo tvaroh s ovocem

A nezapomeňte! Najděte si režim, který bude vyhovovat vám, který budete moci vzhledem k práci dodržovat. Někdy se vám bude dařit více a někdy méně, to je normální. Je to samozřejmě individuální.

Základem zdravého hubnutí je mít všech pět po hromadě, tvrdí certifikovaný výživový poradce Martina Jandová.

Celou radioporadnu s Martinou Jandovou o stravování při směnném provozu si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související