Změny klimatu komplikují pěstování sladovnického ječmene. Vědci proto vymýšlí, jak obilí ochránit

27. červenec 2025 07:41

Nedaleko Smržova na Hradecku začala sklizeň sladovnického ječmene z takzvaných regenerativních polí. Výzkumníci tam testují nové metody pěstování, díky kterým by mělo obilí lépe odolávat suchu a klimatickým změnám. Projekt má zajistit stabilní výnosy a kvalitu ječmene. Ten je klíčovou surovinou především pro výrobu piva. 

Čtěte také

Podrobnosti o experimentu zjišťovala reportérka Adéla Kavříková.
Byla jsem přímo na místě, kde kombajny zahájily sklizeň. Je to jedno z pokusných polí v rámci projektu "Pro ječmen." Lán je rozdělen na dvě poloviny - na jedné roste ječmen běžným způsobem, na té druhé se testují nové metody takzvaného regenerativního zemědělství.

Cílem je ukázat, že i za zhoršujících se klimatických podmínek může být kvalita i výnos ječmene stabilní.

V čem přesně spočívá ten takzvaný regenerativní přístup?
Základem je, že půda nikdy nezůstane holá.

Čtěte také

Zemědělci používají meziplodiny jako je hrách nebo kukuřice, které chrání půdu mezi hlavními sezónami, pomáhají zadržet vodu a doplňují do ní živiny.

Pole se také téměř neorají, aby se jejich struktura co nejméně narušovala. Cílem je, aby byla půda živější, úrodnější a lépe si poradila se suchem. To všechno má nakonec přispět k tomu, že i sladovnický ječmen bude v budoucnu spolehlivější plodinou.

Jak vědci ověřují, že tyto metody opravdu fungují?
Ve třech různých lokalitách - kromě Hradecka taky na Vysočině a ve středních Čechách - sledují výnosy a kvalitu sklizně a výsledky porovnávají pomocí senzorů v půdě a dronů, které analyzují stav porostu.

Čtěte také

Známe už nějaké výsledky? A proč je tento výzkum vlastně tak důležitý?
Aktuálně končí třetí pěstební sezóna a agronomové mi říkali, že kvalita ječmene je porovnatelná s tou z klasického způsobu pěstování. Projekt je ale koncipovaný na pět let, takže na definitivní výsledky si ještě musíme počkat.

K té druhé části otázky - sladovnický ječmen je klíčovou surovinou pro výrobu piva, ale kvůli suchu a erozi půdy je jeho pěstování čím dál složitější. Jen za posledních 30 let klesla plocha, na které se v Česku pěstuje, skoro na polovinu.

Regenerativní zemědělství by mohlo pomoci to změnit - nejen u ječmene, ale i u dalších plodin. A to nejen v těch třech zmiňovaných lokalitách, ale v budoucnu třeba i v dalších regionech v Česku.

Spustit audio

Mohlo by vás zajímat