Zemědělství už nejsou jen holínky a vidle. Hradecká veterinární škola je plná nových technologií

12. březen 2024

Vezmeme vás na návštěvu Střední odborné veterinární školy v Hradci Králové, která loni oslavila 100 let od svého založení. Na maturitním oboru veterinářství se tady vzdělávají asi čtyři stovky dětí a škola se letos také zapojila do soutěže Mladý zemědělec, která má zejména dětem na základních školách ukázat, co to je zemědělství, a obecně zvýšit povědomí o tomto oboru.

Protože druhé kolo soutěže Mladý zemědělec začíná tento týden, tak jsou našimi hosty ředitelka Střední odborné veterinární školy v Hradci Králové Hana Rubáčková, která přivedla s sebou žákyni čtvrtého ročníku Julii Kolářovou.

Hana Rubáčková a Julie Kolářová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Představte nám soutěž Mladý zemědělec.
Hana Rubáčková: Soutěž Mladý zemědělec reaguje na potřebu zemědělských podniků obnovit své zaměstnance, protože teď probíhá taková generační obměna a zemědělství se potýká s nedostatkem zaměstnanců. Tato aktivita vyplynula i jako požadavek Ministerstva zemědělství, které chce zemědělcům pomoci, a tak vznikla soutěž Mladý zemědělec, kdy se žákům základních škol ze 6. a 7. tříd představují zemědělské školy a zemědělství jako takové. Aby měli představu, jaké to je povolání a proč by si ho třeba mohli vybrat.

Soutěž Mladý zemědělec je určena žákům základních škol, aby měli představu, jaké to je povolání a proč by si ho třeba mohli vybrat.
Hana Rubáčková, ředitelka Střední odborné veterinární školy v Hradci Králové

Aby věděli, že kráva není fialová.
Hana Rubáčková: Asi tak. Že kráva není fialová a aby asi také získali povědomí, já to teď řeknu ve zkratce, že všichni chceme a potřebujeme jíst, takže produkce potravin je velmi důležitá.

Vy jste se letos zapojili poprvé do této soutěže?
Hana Rubáčková: My jsme se zapojili poprvé a považuji to za velmi důležité. Protože i veterinární obor je součástí zemědělství, podporuje péči o zvířata.

Soutěž už má předkola za sebou, teď začíná kolo druhé a hlavní dění se bude konat u vás ve škole zítra.
Hana Rubáčková: Ano, hlavní dění bude zítra, kdy k nám přijede 30 žáků ze základních škol, kteří vyhráli školní kola. Teď budou soutěžit mezi sebou, jednak v teoretické části, pro zajímavost, otázky teoretické části připravila Vysoká škola zemědělská v Brně, a nakonec vzejde vítěz celé národní soutěže. A pak budou mít část praktickou, kterou připravuje naše škola, a to bude pro některé možná překvapení. Budou muset ukázat nějaké praktické dovednosti, třeba odhadnout váhu králíka nebo váhu pytle sena.

Čtěte také

Ale prý se bude soutěžit i v zajímavé soutěži agility. To by nám mohla přiblížit Julie, to je agility.
Julie Kolářová: Agility je sport pro psy, kdy zvíře běhá přes překážky, zdolává různé tunely nebo výškové překážky. Vše musí absolvovat za určitý časový úsek.
Hana Rubáčková: Ale musí to překonat spolu se svým pánem. My celou tu soustavu překážek ve škole máme, protože řada žáků se v té soutěži angažuje. A tady budou běhat tedy žáci sami, budou prolézat i tunely, tak jsem na to zvědavá. Postě si zahrají na zvířátko.

Julie, chci se zeptat, co vás to napadlo, jít na veterinu? Byl to váš sen, máte ráda zvířata?
Julie Kolářová: Už odmalička jsem chtěla být u velkých zvířat, u koní a krav. A vlastně z toho pak vyplynulo, že by veterina byla pro mne to pravé. Škola a studijní obor mě opravdu baví a vidím se v tom za pár let. Že budu někde u krav v montérkách pomáhat rodit.

Odmalička jsem chtěla být u velkých zvířat, u koní a krav. Vidím se, že budu za pár let někde u krav v montérkách pomáhat rodit.
Julie Kolářová, studentka Střední odborné veterinární školy v Hradci Králové

To asi v rámci praxe musíte vše absolvovat.
Hana Rubáčková: Určitě. Ve druhém ročníku absolvují žáci praxe u velkých z zvířat, především v kravínech. Máme i nácvikový model na porody krav, kde je třeba tele v porodní váze. Váží 37 kilogramů ten model, takže je to docela dřina, porodit takové tele. A když se k tomu přidá nějaká patologická poloha, tak je to samozřejmě náročné. Žáci si vše nacvičují na modelu, který jsme dovezli až z Kanady za 1,1 milionu korun.

Čtěte také

Slyšel jsem, že vaše školní pomůcky jsou supermoderní, jdete hodně s dobou a věnujete se digitalizaci. Je to tak, paní ředitelko?
Hana Rubáčková: Určitě, protože digitalizace už se dostává i do zemědělství. Už to nejsou jen holínky a kolečko, ale i sofistikované přístroje, s kterými musí zaměstnanci umět zacházet třeba i při krmení krav. My jsme teď pořídili velmi pěknou pomůcku až z Tchaj-wanu, virtuální pitevní stůl, který žákům umožní vidět zvíře zevnitř. Je to opravdu vynikající smart pomůcka. A budeme pořizovat analyzátor trusu, který je napojený na umělou inteligenci, která vyhodnotí složení a jestli jsou tam nějaké patologické organismy a podobně. Snažíme se jít s dobou, aby naši žáci, když přijdou na pracoviště, nebyli někde v pravěku, ale spíše zaváděli nové věci.

Máme virtuální pitevní stůl, nácvikový model na porody krav, budeme pořizovat analyzátor trusu, který je napojený na umělou inteligenci.
Hana Rubáčková, ředitelka Střední odborné veterinární školy v Hradci Králové

Ovšem bez klasických učebních pomůcek, jako jsou zvířata, se asi na veterině neobejdete.
Hana Rubáčková: Určitě ne. Ty modely jsou takovým mezičlánkem, než žák přistoupí k živému zvířeti. Jak už jsem zmínila, porody nebo injekční aplikace se nacvičují nejdříve na modelu a pak se teprve přechází k živým zvířatům. Ale ve škole máme samozřejmě živá zvířata, koně, ovce, kozy, králíky, slepice i včely.

Čtěte také

Máte údajně i vlastní sýrárnu.
Hana Rubáčková: Ano, máme i sýrárnu, zpracováváme také maso a vyrábíme masné výrobky. Protože žáci se učí předmět Technologie a hygiena potravin, takže musí umět ten výrobek vyprodukovat.

Co bude dál, Julie? Teď vás čeká maturita, takže kam dál povedou vaše kroky? Na vysokou školu?
Julie Kolářová: Ráda bych pokračovala na vysoké škole. Buď na veterině v Brně nebo na zdravotnictví v Olomouci.

Jaké uplatnění mají absolventi vaší školy? Co všechno mohou dělat kromě toho, že se stanou zvěrolékařem?
Hana Rubáčková: Ten rozptyl je široký. Prioritně škola vzdělává středoškolské veterinární techniky, kteří mohou rovnou vstoupit do praxe, buď do veterinárních ošetřoven jako zdravotníci u veterinárního lékaře, ale také jako zootechnici do zemědělských podniků, mohou pracovat v potravinářském průmyslu, tedy těch možností uplatnění je mnoho.

Hana Rubáčková, ředitelka Střední odborné veterinární školy v Hradci Králové, a studentka Julie Kolářová byly dnes našimi hosty. Děkuji za rozhovor.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související