První virtuální pitevní stůl u nás si nadělila SOŠ veterinární v Hradci Králové ke 100. narozeninám!

19. září 2023

Ve vysílání Českého rozhlasu Hradec Králové vítáme hosty ze Střední odborné školy veterinární v Hradci Králové. Paní ředitelku Hanu Rubáčkovou a studentku čtvrtého ročníku Annu Soudkovou. Škola totiž letos v září oslaví 100 let od svého založení. A povídat si budeme o historii, současnosti a určitě i plánech do budoucna. 

Střední odborná škola veterinární byla slavnostně otevřena v nové budově v Kuklenách v Hradci Králové 28. září 1923. Jak se tehdy jmenovala a pro koho byla původně určena?
Hana Rubáčková: Já velmi ráda říkám, že kuklenští zemědělci chtěli vylepšit svá hospodářství a statky, aby moderně pěstovali plodiny a chovali zvířata, tak se rozhodli, že pro vzdělávání svých dětí vystaví školu. Najali jednoho z nejlepších architektů dr. Theodora Petříka, profesora České techniky. Ten kromě naší školy zanechal v Hradci řadu svých otisků. Všechny domy v Čelakovského a Klumparově ulici nebo budova Agrobanka.

Kuklenští zemědělci chtěli vylepšit svá hospodářství a tak se rozhodli, že pro vzdělávání dětí vystaví školu. Je to pro nás závazek.
Hana Rubáčková, ředitelka Střední odborné školy veterinární v Hradci Králové

Tedy kuklenští do školy opravdu investovali vlastní peníze pro vzdělání svých dětí. A to mi na tom přijde to nejlepší. A je to pro nás i takový závazek, abychom udrželi kvalitu, kterou oni tenkrát nastavili. Abychom stále posouvali pokrok v zemědělství dál. Dveře naší školy se za celých 100 let nezavřely vzdělávání.

Čtěte také

Máte nějaké perličky a zajímavosti, co bylo na začátku třeba úplně jinak, co se tenkrát vyučovalo za předměty?
Hana Rubáčková: Určitě se během času měnily požadavky na zemědělství, takže se na škole vystřídaly různé obory, dokonce se tam učilo zelinářství a zahradnictví, protože Kukleny jsou dodnes zelinářskou oblastí. Dokonce tam byla dívčí škola, i takové byly požadavky doby. A veterinární obor byl otevřen v roce 1958. Zase to byly požadavky hlavně na hygienu potravin, na chov zvířat, takže se otevřela škola s veterinárním zaměřením. A do dnešního dne máme téměř 8 000 absolventů jen oné veterinární školy.

Anička Soudková a Hana Rubáčková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Jak dlouho vy jste tam ředitelkou?
Já bych to ani snad nespočítala, ale nastoupila jsem jako ředitelka v roce 1996. Můj dědeček byl velký zemědělec, kulak, o všechno přišli. A já jsem chtěla být učitelkou, ale rodina nebyla dobře zapsaná, abych mohla jít na pedagogickou fakultu, takže jsem skončila na Vysoké škole zemědělské v Praze. Ale pořád mě to drželo, být učitelkou, tak jsem si udělala pedagogické studium a na školu veterinární jsem nastoupila jako vychovatelka.

Moc jsem toužila po tom, se do školství dostat. Několik let jsem dělala vychovatelku, pak jsem začala učit chemii, a po roce 1990 mě kolegové vyzvali, jestli bych nechtěla dělat zástupce ředitele. To mi přišlo úplně šílené, že bych mohla rozhodovat o tom, jak vést nějakou školu. Ale pak jsem se v tom pomalu začala nacházet, nakonec jsem šla do konkurzu na ředitelku a dodnes je to práce, která mě naplňuje a nabíjí.

Zvířatům se věnuji od svých 8 let. Na škole jsem velice spokojená a chtěla bych jít pak dál studovat do Brna, na Vysokou školu veterinární.
Anna Soudková, studentka Střední odborné školy veterinární v Hradci Králové

Teď pojďme k Aničce. To je studentka čtvrtého ročníku, takže maturitní ročník. Pro vás byla tato škola jasná volba?
Anna Soudková: Ano. Já se věnuji zvířatům od svých osmi let. Už jako malá holka jsem věděla, že chci jít tímto směrem. A když jsem se dozvěděla o této škole v Hradci Králové, tak jsem věděla, že tam chci. Od šesté třídy na základní škole jsem věděla, že tam půjdu. Doma mám psa, zachráněného křížence, a morče. A na škole jsem velice spokojená, chtěla bych jít poté dál na studium do Brna, na Vysokou školu veterinární.

Čtěte také

U vás na škole je tedy hlavní obor veterinářství. Tedy tam studenti nejčastěji směřují po absolvování vaší školy?
Hana Rubáčková: Určitě je jejich prioritním zájmem Vysoká škola veterinární v Brně. Máme také řadu významných absolventů, kteří patří ve svém oboru mezi špičku. V rámci našeho výročí jsme natáčeli už od února takové medailonky našich významných absolventů a opravdu je tam spousta velice schopných absolventů, z čehož máme radost. Náš absolvent může pracovat jako veterinární technik, řekněme, taková zdravotní sestřička u veterinárního lékaře. Řada z nich může být zootechnikem a je o ně velký zájem na trhu práce.

Aničko, jaké máte ve škole novinky, které vám usnadňují studium?
Anna Soudková: Máme ve škole spoustu modelů, na kterých se učíme svalovou anatomii, nově máme virtuální pitevní stůl, který je určitě výtečnou věcí pro učení. Prostě je tam spousta modelů zvířat, které můžeme studovat.

Jak si máme představit takový virtuální pitevní stůl?
Hana Rubáčková: Škola musí jít s dobou a dnes technologie kolem nás běží. Tak si myslím, že je potřeba, aby byla škola svým vybavením ještě o krůček před praxí. To je cíl, abychom žáky učili na tom nejmodernějším. A právě k výročí jsme si dali takový krásný dárek, koupili jsme virtuální pitevní stůl.

Čtěte také

Ten umožňuje žákům prohlížet zvíře ze všech možných rovin. Různé řezy mohou dělat, aby viděli, jak zvíře uvnitř funguje, ale dají se nahrát třeba i CT snímky, mohou se s učitelem bavit o tom, jaké má to zvíře onemocnění, jak je budou léčit. Má to spoustu a spoustu výhod. Zatím je v tom softwaru 40 zvířat a budou doplňována další. Musím pyšně zmínit, že jsme první v České republice, kteří mají takový veterinární virtuální pitevní stůl. Je to virtuální realita a funguje na dotyk. Je to velmi jednoduché, děvčata z druhého ročníku to zkoušela a šlo jim to okamžitě. Předváděly mi, jak pitvají velrybu.

Pokrok je ve škole znát. A není to jen o školních pomůckách, ale také o formách a metodách práce s žáky. To je také velmi důležité.
Hana Rubáčková, ředitelka Střední odborné školy veterinární v Hradci Králové

Jak se chystáte oslavit to slavné výročí? V sobotu se škola otevře, mohou přijít i bývalí absolventi zavzpomínat na učení?
Hana Rubáčková: Určitě. My školu otevíráme už v pátek pro oficiální hosty, kterých bude kolem 70. A v sobotu otevřeme školu veřejnosti a absolventům, aby se mohli potkávat, setkávat s učiteli, a asi vidět i školu trochu jinak, než byla za nich studií. Protože ten pokrok je ve škole znát. A není to pouze o školních pomůckách, ale také o formách a metodách práce s žáky. To je také velmi důležité. Naše škola intenzivně pracuje na tom, abychom co nejintenzivněji žáky naučili pracovat se všemi pomůckami. Aby vyšli absolventi, kteří budou použitelní pro současnou i budoucí praxi.

Anička Soudková, Jana Kudyvejsová a Hana Rubáčková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

My vám ke stoletému výročí přejeme hodně štěstí a úspěchů, ať se daří dál tak, jako doposud. Našimi hosty byli Hana Rubáčková, ředitelka Střední odborné školy veterinární v Hradci Králové, a studentka Anna Soudková.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související