Bečení, řehtání a bučení. I takovou kulisu má maturita na Střední veterinární škole v Hradci Králové

11. červen 2020 09:34

V Česku pokračují „zkoušky dospělosti". Po didaktických testech na řadě škol začaly ústní části, někde pak ty praktické. To je i případ Střední odborné školy veterinární v Hradci Králové. Studenti tam maturitu kromě laboratoří absolvují třeba ve vyšetřovnách a poradit si musí se živými zvířaty.

„Máme na sobě školní oblečení, školní montérky," Matěj Bouška, student čtvrtého ročníku Střední odborné školy veterinární v Hradci Králové, má před sebou praktickou část maturity.

Čtěte také

„Můžeme si vytáhnout například vyšetření moči, krve, trusu nebo včel. Můžeme jít do školních stájí, kde budeme vyšetřovat malé přežvýkavce, psy nebo koně."

S ředitelkou školy Hanou Rubáčkovou jsme teď ve školní stáji. Je tady kupa slámy, po levé ruce máme koně Gastona a je tu také kráva Žerynka.

„Zacházení se zvířaty, to je jedna z nosných otázek. A potom už specificky otázky, týkající se injekčních aplikací, máme tam i pitvu, kdy se zjišťuje, na co přesně zvíře uhynulo. A tady je vidět, že například beran jde k maturitní zkoušce a vůbec se mu nechce."

Ze stáje jsme se přesunuli do vyšetřovny zvířat

Maturantka Kateřina Bachroňová musí bojovat nejen s vlastní otázkou, ale i s neposedným beranem. Nakonec vše zvládá a od maturitní komise slyší pochvalu.

Praktické zkoušky dospělosti na Střední veterinární škole v Hradci Králové

„Mám z toho dobrý pocit. Zkoumáme například mízní uzliny, tepovou i dechovou frekvenci a bachorové rotace. Mám větší strach ze zkoušejících než ze zvířete, protože mezi zvířaty se pohybuji už od malička a nebojím se jich. Ani těch velkých."

Praktická část maturity na Střední odborné škole veterinární v Hradci Králové je mezi studenty tou nejoblíbenější. Naprostá většina z nich ji také úspěšně absolvuje.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související