Farma roku tří bratrů Basařových v Prosečné na Trutnovsku je úplně „nabitá“ moderními technologiemi
Moderní technologie můžou pomáhat i na menších rodinných farmách. To je případ i té v obci Prosečné v Podkrkonoší na Trutnovsku. Hospodaří na ní tři bratři Basařovi, kteří už jsou několikátou generací. Na jejich statku najdete třeba automat na prodej masa. I to jim nedávno přineslo vítězství v soutěži Farma roku pořádané Asociací soukromého zemědělství.
Čtěte také
„Neměli jsme žádný obchůdek, tak musel vždy někdo seběhnout a prodat zájemcům naše výrobky.“ Jan Basař, 43letý vysoký farmář, mi na dvoře svého rodinného statku vysvětluje, proč se tady jako vůbec první v Česku rozhodli zprovoznit tenhle automat.
V několika patrech jsou v něm vyskládané různé kusy hovězího. Vypadá podobně jako automat na nápoje nebo občerstvení.
„Vyberte produkt,“ zní hlas z automatu.
„Navolíme pozici.“
„Prosím, přiložte platební kartu,“ slyšíme z automatu.
A maso opravdu sjelo z automatu, už ho držím v ruce. Je krásně vychlazené. „Automaty mají několik úprav a patentů. Umí maso uchovat ve 2 stupních Celsia, mají speciální osvětlení a také ochranu proti UV záření.“
I díky automatu letos tito podkrkonošští zemědělci zvítězili v soutěži Farma roku. Jak ale můžu vidět, tak moderních věcí tady mají více. Zrovna se tu nabíjí elektromobil, traktory jezdí po polích díky přesné satelitní navigaci a farma je také v podstatě energeticky nezávislá.
Čtěte také
„Tady jsme u bioplynové stanice, kterou jsme budovali před 14 lety. Tam je bioplyn, tedy produkt vznikající z krmení. Když hodně mrzne, tak využijeme všechno teplo a elektřinu využíváme dokonce jen z několika procent a zbytek je na prodej.“
Tohle už je krátká rodinná porada ve skleníku. Farmu v Prosečné mají totiž tři bratři Basařovi. Druhý z nich, Ondřej, popisuje, jak jsou úlohy rozdělené. „Bratr má na starosti administrativu, další bratr spíše techniku a já mám na starosti celý provoz farmy.“
Bratři jsou třetí generací, která na tomhle místě hospodaří. Farmu získali zpátky jejich rodiče v restituci. A dnes už tu začíná postupně pomáhat i další generace rodiny.
Související
-
Lenka Lacinová žije v symbióze s kozami, mlékem a rodinou. Její sýry sbírají jednu cenu za druhou
Dnes se podíváme na Podzvičinsko, kde bydlí Lenka Lacinová, která za produkty své kozí farmy obdržela už nejedno ocenění Regionální potravina Královéhradeckého kraje.
-
Farmářka Kejklíčková: Z mléka si doma vyrobíte jogurt, tvaroh i sýr. Důležité je dodržet hygienu
Pokud byste si chtěli ozvláštnit prázdniny, tak se zkuste pustit do domácí výroby sýrů, tvarohů nebo jogurtů. Naším hostem je Vlasta Kejklíčková z rodinné farmy Kejklíček.
-
„Cítím se nebesky“, říká první předsedkyně představenstva zemědělského družstva u nás Monika Nebeská
Naším hostem je půvabná dáma, předsedkyně představenstva zemědělského družstva Všestary Ing. Monika Nebeská. Její jméno ji předurčuje k tomu, aby se měla neustále nebesky.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Místní čelí ohromnému barbarství. V Záporoží je cílem terorizování civilního obyvatelstva, říká Šír
-
Pavel: Musíme spočítat, za kolik peněz se efektivně ubráníme. Na obranu bychom mohli dávat 3 procenta
-
Hokejisté Litvínova prohráli třetí zápas v řadě a Sparta je sesadila z čela ligy. Budějovice vyhrály v Brně
-
‚Vzpomínky zůstaly, ale památka je pryč.‘ Plavec Hall přišel při požárech v Palisades o všechny medaile