Ovoce v sadech na Náchodsku budou už za několik let sklízet roboti

28. květen 2019 15:57

Zemědělci po celé republice si dlouhodobě stěžují na nedostatek zaměstnanců. Ti chybí nejen během sklizní, ale i mimo sezónu, kdy je například potřeba stromy prořezávat. Ovocnáři z Dolan na Náchodsku proto stále častěji používají při práci techniku. Jabloně navíc upravují na způsob živého plotu. 

Během několika let navíc chtějí pro sklizeň v některých lokalitách využívat téměř výhradně roboty.

Speciální prořezový stroj pomáhá ovocnářům v sadech v Dolanech na Náchodsku

Speciální prořezový stroj pomáhá ovocnářům v Dolanech

Všichni, kdo mají zahradu, už se do toho naplno pustili. Sekají, plejí, sází. U ovocnářů v Zemědělském družstvu Dolany na Náchodsku teď vrcholí zimní řez stromů. Letos k tomu nově využívají také speciální mechanickou žací lištu.

Stojíme uprostřed jabloňového sadu Zemědělského družstva Dolany na Náchodsku. Ten je zvláštní tím, že větve stromů jsou upravovány automatickou žací lištou.

„Je to lišta pro mechanizovaný řez stromků. Provádíme to druhým rokem v ovocných sadech na 35 hektarech. Jedná se o technologii, kde běží dvě až tři žací lišty, které strom doslova osečou z vrchu a ze strany. Zůstane šířka zhruba 30 až 35 centimetrů šířka koruny stromu," vysvětluje ovocnář Jiří Fišer.

Stromy upravené strojem vypadají jako živý plot, přesto to neznamená, že by kvůli úzké koruně měli ovocnářı nižší sklizeň.
„V případě, že se dostáváme na vyšší hustotu stromů, tak to nemá vliv na produkci ovoce. Stromy se navzájem překrývají, tady je máme od sebe 90 centimetrů až jeden metr. To znamená, že boční větve mají délku 35 centimetrů a větve v řadě jsou dlouhé do půl metru."

Jablka ve speciálních boxech v ZD Dolany vydrží čerstvá i několik let (ilustrační foto)

Specifický způsob ořezu jabloní navíc podle ovocnáře Fišera zvyšuje kavitu plodů a usnadňuje sklizeň.
„Je to daleko jednodušší projet a česat opravdu jen ze vzdálenosti 35 centimetrů, bez dalšího vyhledávání. Dochází k lepší vybarvenosti plodů a celkově by kvalita měla být vyšší."

Jabloně jsou cíleně sázeny pro mechanizovaný řez a robotickou sklizeň

500 korun za to, že se v práci nedotknete cigaret. Zemědělské družstvo Dolany fandí nekuřákům

Vzdali byste se za 500 korun měsíčně cigarety?

Normální je nekouřit. Tohle známé heslo platí v Zemědělském družstvu Dolany na Náchodsku dvojnásobně. Zaměstnanci, kteří nekouří, totiž dostávají každý měsíc odměnu k výplatě. Nedávno se zvýšila na 500 korun. Reportér Václav Plecháček se zajímal o podrobnosti.

Další ze sadů Zemědělského družstva Dolany je vysázený nejen pro co nejsnazší údržbu stromů, ale ovocnáři v něm chtějí pomocí rozborů sklízet.

„Tady vidíme sad, kde jsou již jabloně cíleně sázeny pro mechanizovaný řez. A dovolím si tvrdit, že tento sad bude do budoucna i roboticky sklízen, s minimálním zásahem lidské síly. Ve světě již takové stroje fungují, samozřejmě zatím na výzkumné části. Ale jsou i stroje na sklizeň jahod či okurek. Takže si myslím, že také u jabloní je to otázka jen několika let," uzavírá rozhovor ovocnář Zemědělského družstva Dolany na Náchodsku Jiří Fišer.

Spustit audio

Související