Díky atmosféře s minimem kyslíku může ovoce ve skladech ZD Dolany vydržet i několik let

4. leden 2019 10:48

Zemědělské družstvo Dolany na Náchodsku každoročně dodá na tuzemský trh tisíce tun ovoce. Aktuálně jdou na odbyt především různé odrůdy hrušek a jablek. Úroda je přitom už několik měsíců sklizená, ovocnáři ji uchovávají ve speciálních skladovacích halách s minimem kyslíku.

500 korun za to, že se v práci nedotknete cigaret. Zemědělské družstvo Dolany fandí nekuřákům

Vzdali byste se za 500 korun měsíčně cigarety?

Normální je nekouřit. Tohle známé heslo platí v Zemědělském družstvu Dolany na Náchodsku dvojnásobně. Zaměstnanci, kteří nekouří, totiž dostávají každý měsíc odměnu k výplatě. Nedávno se zvýšila na 500 korun. Reportér Václav Plecháček se zajímal o podrobnosti.

Spolu s vedoucím Zemědělského družstva Dolany Jiřím Fišerem stojíme uprostřed velké chodby a po stranách jsou chladící boxy. Je tu uskladněná podstatná část letošní sklizně jablek.
„Ano, zaskladnili jsme asi pět tisíc tun ovoce. V tuto chvíli zbývají ještě asi čtyři tisíce tun k vyskladnění. A většina je ve speciálních boxech bez přístupu kyslíku. Jablka v nich vydrží o něco déle."

Na velkých dveřích chladicího boxu je uvedeno: atmosféra bez kyslíku - nebezpečí ohrožení života. Box neotvírat. Uzavřeno 12. září 2018.

Jablka ve speciálních boxech v ZD Dolany vydrží čerstvá i několik let (ilustrační foto)

„V normální atmosféře bývá 20 až 21 procent kyslíku. A zrání podzimních odrůd jablek probíhá při této atmosféře zhruba týdny, zimních odrůd potom několik měsíců. A my jsme schopni snížením procent kyslíku v atmosféře na 1 až 2 procenta, prodloužit to skladování řádově o další měsíce, možná dokonce až roky. Ale samozřejmě skladujeme jen do konce června či července, prostě do nové sklizně," vysvětluje Jiří Fišer.

Speciální prořezový stroj pomáhá ovocnářům v sadech v Dolanech na Náchodsku

Speciální prořezový stroj pomáhá ovocnářům v Dolanech

Všichni, kdo mají zahradu, už se do toho naplno pustili. Sekají, plejí, sází. U ovocnářů v Zemědělském družstvu Dolany na Náchodsku teď vrcholí zimní řez stromů. Letos k tomu nově využívají také speciální mechanickou žací lištu.

Na žádných dvěřích však není uvedena teplota, která se nachází uvnitř boxů. Kolik je tam stupňů Celsia?
„Záleží na odrůdě a druhu ovoce. Pro zajímavost hrušky například skladujeme při teplotě mínus jeden stupeň, jablka většinou při dvou stupních."

V třídírně se ovoce dostává přímo do bedýnek a následuje distribuce do obchodů.
„Jde nejen o třídící linku, ale současně balící. Protože na konci jsou opravdu již kartony nebo přepravky, do kterých je ovoce umístěno," uzavírá rozhovor Jiří Fišer.

autor: baj
Spustit audio

Související