Kolik višní, tolik třešní? V Dolanech na Náchodsku sklízí višně. Úroda je o polovinu menší než loni

19. červenec 2017

V sadech Zemědělského družstva Dolany na Náchodsku začala sklizeň višní. Úroda tohoto ovoce je zhruba o polovinu menší než v minulých letech, pro ovocnáře je navíc velmi složité sehnat dostatek brigádníků. Ti co přišli, si ale letos mohou vydělat až o pětinu víc než dřív.

S Radkou Cajnerovou. zaměstnankyní Zemědělského družstva Dolany, stojíme uprostřed višňového sadu. Kolem je zhruba 30 lidí, kteří dnes poprvé přišli trhat višně. Jak jim to jde?

„Vcelku dobře. Stromy česají poctivě, nenechávají na nich zbytečně moc ovoce. Jsem s nimi spokojená," říká Radka Cajnerová.

Čtěte také

Kolik ovoce je schopen člověk, který přijde úplně poprvé, sklidit za jeden den?

„To se velmi liší. Podle toho, kolik ovoce je na stromě, jaká je kvalita, jakou kvalitu vyžadujeme při tom česání a jak je zručný česáč," vysvětluje Radka Cajnerová.

Jedna z brigádnic, Alena Prokopová z Náchoda, má právě pauzu a odpočívá. Práce v sadě se jí líbí: „Chodím sem každý rok a práce se mi líbí. Jsem spokojená. Dnes jsem tedy sebrala zatím dva kbelíky a chystám se na třetí. Protože je toho na stromech málo."

Višně

U mikrofonu je Jiří Fišer, vecoucí ovocnářství Zemědělského družstva Dolany. Je tu slyšet jak čeština, tak také ruština i polština. „Určitě, u nás jsou Slováci, Poláci, Ukrajinci a samozřejmě čeští pracovníci."

Byly doby, kdy se tu na česání ovoce šešly stovky lidí. Teď jich je tu asi třicet...

„Ano, dříve se to rekrutovalo zejména ze starších ročníků a pak ze studentů. Bohužel v posledních letech ten zájem opadnul. Takže i naše autobusové linky ze vzdálenějších míst jsme přestali používat. A momentálně tu máme z českých pracovníků 12 lidí," doplňuje Jiří Fišer.

Je těch lidí na sklizeň tedy málo? Museli jste jim dát víc peněz?

„V každém případě jsme museli reagovat na odměny. Peníze se přidaly, ale višní je na těch stromech tak málo, že ten výdělek prostě není žádný zázrak. Přesto věřím, že se to zlepší. V příštích dnech půjdeme do kompotových višní, kde se ten výdělek zlepší. Jinak ti lidé nás tady za tyto peníze dlouhodobě nevydrží," dodává Jiří Fišer.

Zahraniční dělníci vyžadují odměnu zhruba jeden tisíc korun za den sklizně.

autor: baj
Spustit audio