Speciální prořezový stroj pomáhá ovocnářům v sadech v Dolanech na Náchodsku

16. duben 2018 19:35

Všichni, kdo mají zahradu, už se do toho naplno pustili. Sekají, plejí, sází. U ovocnářů v Zemědělském družstvu Dolany na Náchodsku teď vrcholí zimní řez stromů. Letos k tomu nově využívají také speciální mechanickou žací lištu.

Tento stroj je prý zatím jedniným svého druhu v Královéhradeckém kraji a částečně i nahrazuje chybějící sezónní pracovníky. Do sadů se vypravila i reportérka Lucie Peterková.

Po několikaletém mechanizovaném řezu se vytvoří krátké a plodné výhony na vnitřku koruny. A tam to pak plodí,“ vysvětluje při průjezdu sadem zemědělského družstva Dolany vedoucí střediska ovocnářství Václav Sorád. Tím obhajuje výhody mechanického řezu, který tady používají.

Speciální prořezový stroj pomáhá ovocnářům v Dolanech

Někteří ovocnáři u toho opravdu brečí, protože vidí spoustu jablek na zemi. Protože se odřezává opravdu spousta květů, když to vezmu z přirozeného hlediska. A my to teď nekompromisně seřízneme,“ doplňuje Václav Sorád.

Přijeli jsme na začátek sadu jabloní. Tady je traktorista Josef Gottwald. Představa, že vlastně jen sedí za volantem traktoru a projíždí celým sadem, je ale naprosto mylná.

Musím to hlídat jako oko v hlavě. To já si za celý den neslevím. Už jsem stihl přestřihnout tuhle hadici. Protože jsem jen mrknul na dveře a už to jelo jinam,“ usmívá se Josef Gottwald.

Speciální prořezový stroj pomáhá ovocnářům v Dolanech

Žací stroj je připraven, teď jej spouštíme a přesunujeme se do traktoru za panem Gottwaldem. První větve už se sunou k zemi. Řidič musí stále kontrolovat pravou stranu, kde lišta jednotlivé větvičk ořezává.

Jakmile ovocnáři v Dolanech zakončí mechanizovaný i ruční prořez, čeká je ještě ošetřování stromků. A postarat se budou muset také o odplevelení.

autoři: Milan Baják , luc
Spustit audio

Související