500 korun za to, že se v práci nedotknete cigaret. Zemědělské družstvo Dolany fandí nekuřákům

10. srpen 2017

Normální je nekouřit. Tohle známé heslo platí v Zemědělském družstvu Dolany na Náchodsku dvojnásobně. Zaměstnanci, kteří nekouří, totiž dostávají každý měsíc odměnu k výplatě. Nedávno se zvýšila na 500 korun. Reportér Václav Plecháček se zajímal o podrobnosti.

„Co se týče kampaně proti kouření, tak ji máme asi osmým rokem. Začínali jsme na stokoruně měsíčně, teď se to vyšplhalo už na 500 korun," říká Jiří Fišer, člen představenstva ZD Dolany. Na starosti má zaměstnance a brigádníky, kteří pracují především s ovocem, aktuálně například sklízí jablka.

Čtěte také

A právě u takových je podle něj lepší, když nekouří. „Protože, jak známo, jablka se musí utrhnout v sadě a pak pokračují skladováním, tříděním a balením. A přitom musíme dodržovat určité hygienické normy. Mezi ně patří nekouření, mytí rukou a tak dále."

kouření, kouř, cigarety, cigareta

Dalším důvodem jsou poměrně dlouhé přestávky, bez kterých si někteří kuřáci pracovní dobu neumí představit. A právě proto se Jiří Fišer už osmý rok snaží motivovat zaměstnance k tomu, aby v práci nekouřili. „Netvrdím, že nejsou výjimky, ale všeobecně kuřák odvádí méně práce než nekuřák, zejména při práci celého kolektivu. Pokud tam jeden nebo dva kouří, musí si jít zakouřit a pak jít umýt ruce, tak to tu skupinu zdržuje."

Klíčové přitom je, že lidé nekouří během pracovní doby. Pokud si zapálí doma ve svém volnu, na měsíční odměnu mají i tak nárok.

Nekuřáci dostanou v ZD Dolany přidáno

Že je pro nekuřáky takové pravidlo příjemné potvrzuje například Eva Hunešová. „Já jsem pro takové kampaně. To není vůbec špatné. Pamatuji jednu kolegyni. Skutečně s manželem přestali kouřit. A dokonce říkala, že snad za ten rok co nekouřili, tak si oba našetřili na kola. Takže to nebylo špatné."

Přesto je mezi pracovníky v ovocnářském podniku zemědělského družstva Dolany aktuálně zhruba dvacet procent kuřáků.

Například Martina Sedláčková vykouří každý den zhruba jednu krabičku a se svým zlozvykem rozhodně přestat nechce. A prý by ji nepřesvědčilo ani výrazné navýšení odměny. „Cigarety, těch se nevzdám. Ani kdyby nabízeli 3 000 korun, tak bych do toho nešla. Opravdu ne."

Přesto se procento kuřáků zaměstnaných v ZD Dolany na Náchodsku postupně snižuje. Třeba i proto, že při nabírání nových pracovníků mají větší šanci nekuřáci.

autor: baj
Spustit audio