Ovocnáři z Dolan na Náchodsku mají ve skladech přebytek jablek. Prodávají je přitom se ztrátou

16. květen 2019 11:20

Ve skladech Zemědělského družstva Dolany na Náchodsku je aktuálně tisíc tun jablek. To je stejné množství, jaké měl loni podnik na začátku ledna. Náklady na uskladnění přitom neustále cenu jablek navyšují, výkupní ceny tomu ovšem neodpovídají. Ovocnáři prý na prodeji jablek prodělávají.  

Díky atmosféře s minimem kyslíku může ovoce ve skladech ZD Dolany vydržet i několik let

Na ovoce mají speciální skladovací haly s minimem kyslíku v ZD Dolany (ilustrační foto)

Zemědělské družstvo Dolany na Náchodsku každoročně dodá na tuzemský trh tisíce tun ovoce. Aktuálně jdou na odbyt především různé odrůdy hrušek a jablek. Úroda je přitom už několik měsíců sklizená, ovocnáři ji uchovávají ve speciálních skladovacích halách s minimem kyslíku.

„Zásoba jablek je vyšší než v posledních pěti letech. A začínají konkurovat třešně, jahody a ostatní ovoce. Takže máme z toho trochu strach, co přijde. Ztráty se samozřejmě zvyšují. A je to také ekonomická ztráta, protože nám každý měsíc stoupají náklady na skladování," říká vedoucí závodu ZD Dolany Jiří Fišer.

Společně stojíme jen kousek od obrovských chladících boxů, kde mohou být jablka díky atmosféře s minimem kyslíku uskladněná i několik let. Ani to ale situaci neřeší.
„Jablka opravdu umíme uskladnit i několik měsíců. Nicméně pořád je to jako s mraženým zbožím, které také nikdo po dvou letech nebude chtít. Očekáváme další úrodu a tu bychom rádi uskladnili v těch boxech."

Velká produkce polských ovocnářů způsobila problémy

Situaci navíc komplikují nízké výkupní ceny, ty se pohybují od koruny padesáti za nestandardní jablka, po patnáct korun za balené zboží. Velkou část jablek tak prý ovocnáři prodávají s prodělkem.

Jablka ve speciálních boxech v ZD Dolany vydrží čerstvá i několik let (ilustrační foto)

„Bohužel situace je velmi složitá. Nejen u českých pěstitelů, ale také u ovocnářů v řadě dalších zemí. Je to způsobeno především velkou produkcí Polska a nemožností vyvážet tuto produkci do Ruska," vysvětluje předseda Ovocnářské unie České republiky Martin Ludvík.

Speciální prořezový stroj pomáhá ovocnářům v sadech v Dolanech na Náchodsku

Speciální prořezový stroj pomáhá ovocnářům v Dolanech

Všichni, kdo mají zahradu, už se do toho naplno pustili. Sekají, plejí, sází. U ovocnářů v Zemědělském družstvu Dolany na Náchodsku teď vrcholí zimní řez stromů. Letos k tomu nově využívají také speciální mechanickou žací lištu.

Podle statistik je produkce jablek v Polsku několikanásobně vyšší než v minulosti a z téhle země tak aktuálně pochází zhruba 35 procent produkce jablek v EU.

„Snižují cenu, která je už tak velmi nízká. A ovocnářství je tak již několik let nerentabilní. A na to bohužel ovocnáři reagují tak, že snižují své plochy. Za poslední čtyři roky bylo v České republice zlikvidováno 3 500 hektarů ovocných sadů."

Taková situace podle Martina Ludvíka ohrožuje pěstitele v řadě zemí Evropy a mělo by se hledat řešení na nadnárodní úrovni.

Spustit audio

Související