Počasí zatím ovocnářům přeje. Teplotní výkyvy stromům nevadí, potřebují teď jen dost vláhy

11. březen 2019 13:02

Aktuální poměrně vysoké teploty, střídané nočními poklesy, ovocnáře zatím netrápí. Stromům totiž podobné výkyvy neškodí. Podle předsedy Ovocnářské unie České republiky Martina Ludvíka zatím počasí sadařům docela přeje. 

„Zatím se dá říct, že pro ovocnáře je předjaří relativně příznivé. Sice se v některých dnech dostaly poměrně vysoko odpolední teploty, ale pokud noční teploty jsou ještě pod nulou, tak to rašení není tak rychlé, jako kdyby byly vysoké teploty i v noci," vysvětluje Martin Ludvík.

Nepřišlo jaro brzy?
„Dá se říci, že ano, ale my jsme na to v posledních letech zvyklí. To je asi největší problém, že se nám jaro probouzí stále dříve a dříve. A důsledkem toho potom může být, že stromy samozřejmě dříve kvetou a Zmrzlí muži, kteří chodí kolem poloviny května, chodí stále v pevném termínu. A to bývá kámen úrazu pro ovocnáře."

Ovocnáři připravují sady na novou sezónu. Za prořez jednoho stromu dostane brigádník pětikorunu

V plném proudu je prořezávání ovocných stromů

V Zemědělském družstvu Dolany je v plném proudu prořezávání ovocných stromů. Těch má družstvo na Náchodsku na 200 hektarech asi 700 tisíc. Do začátku jara musí zaměstnanci připravit na novou sezónu jabloně a hrušně. A že to není nic jednoduchého se při návštěvě sadů přesvědčil náš reportér.

Horkým tématem je každoročně v poslední době sucho. Letošní zima byla na srážky poměrně bohatá. Může to ovocnářům nějak pomoci, nebo bude zkrátka rozhodovat běžná vláha, která má spadnout v průběhu celého roku?

„My jsme samozřejmě rádi, že zima byla srážkově bohatší, než poslední roky. Bude to dobrý start do té letošní sezóny. Ale je zapotřebí si uvědomit, že loňský rok byl srážkově deficitně na mnoha místech tak špatný, že nemůžeme už hovořit o dorovnání atmosférických srážek, které z loňska chyběly. Na řadě míst nám srážkově chybělo až 300 milimetrů a to skutečně jen tato zima nemůže nahradit."

Úroda jablek byla letos veliká (ilustrační foto)

Řada ovocnářů vzhledem k loňské i předloňské sezóně říkala, že nebude pokračovat dál. Jsou nějaké indicie o tom, zda k tomu skutečně dojde a producentů ovoce bude méně?

„Ano, řada ovocnářů chce především snižovat své výměry. Za poslední čtyři roky z naší krajiny ubylo již 3 500 hektarů ovocných sadů. A my predikujeme, že v horizontu nikoliv jednoho, ale spíše tří let, bohužel, z naší krajiny zmizí další 2 až 3 tisíce hektarů ovocných sadů."

Znamená to tedy, že ovoce bude na pultech obchodů méně?

„Nemusí tomu tak být, protože jsme v Evropské unii, do České republiky se dováží ovoce, zejména z Polska, které my umíme vypěstovat, jako jsou především jablka a jahody. A spotřebitelé si budou muset zvyknout, že bude více polského ovoce na českém trhu," uzavírá rozhovor Martin Ludvík, předseda Ovocnářské unie České republiky.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související