Farmáři těžko shání sezónní pracovníky na brigádu. Někteří tak dokonce omezují pěstování plodin

9. duben 2019 09:55

V Královéhradeckém kraji chybí sezónní pracovníci v zemědělství. Důvodem je dlouhodobá nízká nezaměstnanost. Někteří farmáři kvůli tomu dokonce omezují pěstování náročnějších plodin. V březnu bylo podle posledních údajů Úřadu práce v kraji bez práce 2,3 procenta lidí. 

Ovocnáři připravují sady na novou sezónu. Za prořez jednoho stromu dostane brigádník pětikorunu

V plném proudu je prořezávání ovocných stromů

V Zemědělském družstvu Dolany je v plném proudu prořezávání ovocných stromů. Těch má družstvo na Náchodsku na 200 hektarech asi 700 tisíc. Do začátku jara musí zaměstnanci připravit na novou sezónu jabloně a hrušně. A že to není nic jednoduchého se při návštěvě sadů přesvědčil náš reportér.

„My jsme v programu uchazečů na pracovním úřadě. Ale většinou tito uchazeči, kteří se k nám dostaví, tak to nejsou lidé, kteří by věděli o čem tato práce je," popisuje problémy s pracovníky soukromý zemědělec Miroslav Hak, který se zaměřuje na pěstování ovoce a zeleniny na Hradecku.

„Když přijdou, řekneme, zítra se dostav na pracoviště. A ti lidé nemají ani potřebu zatelefonovat říci, omlouváme se, nebereme práci. Ti, které nám sem posílají z pracovního úřadu, vůbec nejeví zájem o práci."

Přestože do sklizně, kdy potřebuje vždy alespoň čtyři brigádníky, je podle něj daleko, připouští, že shánění je vždy obtížné.
„Je to dlouhodobá záležitost, protože naše zemědělství je specifický obor. Pracuje se také za deště, i o sobotách a nedělích. A se ne každému líbí."

Kolem sta let se v Bolehošti a okolí pěstuje kruhárenské zelí

Kvůli dlouhodobému nedostatku pracovníků se proto Miroslav Hak rozhodl omezit sadby některých plodin.
„Pro letošní rok, jsme se díky těm pracovním silám, rozhodli, že vyřadíme z 80 procent výsadbu ledového salátu. Dříve jsme dělali i 7 hektarů, ale v rámci toho, že nemáme pracovní síly a je to také dost finančně náročné, držet si zaměstnance nebo brigádníka, tak jsme se rozhodli, že budeme preferovat skladbu zeleniny, která je méně náročná na pracovní sílu."

Ovocnáře trápí nedostatek pracovních sil. Do sadů tak často míří zahraniční dělníci

jablka ze zahrádka, zahradničení, úroda

Sadařům v České republice chybí stovky lidí na sezónní práce. Podle Ovocnářské unie je to problém, který postihuje většinu domácích pěstitelů. Čím to je? O tom víc s reportérem Martinem Pařízkem.

To, že v regionu chybí pracovníci, potvrzuje i ředitel Krajského úřadu práce v Hradci Králové Martin Horák.
„Nekvalifikovaná pracovní síla, která by měla zájem na těchto pozicích pracovat, je v tuto chvíli v rámci kraje vyčerpaná. Samozřejmě tam stále probíhá test trhu práce. Pořád se snažíme prioritně umístit naše uchazeče. Ale nezaměstnanost je už tak nízká, že opravdu pracovníci nejsou moc k dispozici."

Místa, která se nedaří obsazovat českými zájemci, nabízí úřady práce těm zahraničním. Nejvíce jich přijíždí každoročně z Ukrajiny.

„Z mého pohledu je už dnes i tento trh na Ukrajině částečně vyčerpán. Domnívám se, že ta kvalita pracovníků, kteří přicházejí, je už opět nižší, než byla v době, kdy to začínalo," doplňuje Martin Horák.

V březnu bylo v královéhradeckém kraji celkem 13 342 volných pracovních míst a nejčastěji jsou teď poptáváni lidé do zemědělství a stavebnictví, cestovního ruchu, nebo do výroby, kde chybí lidé s kvalifikací i dělníci.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související