Ovocnáře trápí nedostatek pracovních sil. Do sadů tak často míří zahraniční dělníci

10. březen 2017

Sadařům v České republice chybí stovky lidí na sezónní práce. Podle Ovocnářské unie je to problém, který postihuje většinu domácích pěstitelů. Čím to je? O tom víc s reportérem Martinem Pařízkem.

Nejprve připomeneme data, která vydaly úřady práce. Počet volných pracovních míst v Královéhradeckém kraji vystoupal na rekordních 6948 míst. Nezaměstnanost v kraji ke konci února tedy klesla na 3,7 desetin procenta. A to znamená vůbec nejnižší počet nezaměstnaných v měsíci únoru v historii kraje.

Čtěte také

Problémy najít domácí zaměstnance mají nejen velké výrobní podniky a firmy, které potřebují technické profese. Ale i právě například ovocnáři.

Koneckonců to potvrzují i slova předsedy Ovocnářské unie České republiky Martina Ludvíka: „Obecně je na trhu práce nedostatek pracovní síly, zejméma té sezónní pracovní síly. A také pracovní síly, která je ochotná vykonávat tu těžkou práci. Ať už to je řez, který je fyzicky náročný, ale potom i sklizeň."

Polská jablka

Existuje nějaké řešení celé té situace?
Ovocnářské firmy se s nedostatkem pracovníků, kteří by šli pracovat do sadů, potýkají už delší dobu. S tou situací na českém trhu práce se vyrovnali většinou právě hlavně díky zahraničním dělníkům.

Podle ovocnářů jde o lidi z Bulharska, Rumunska a Ukrajiny. Ti tedy nahrazují domácí pracovní sílu.

Dřív v sadech velmi často pracovali například důchodci
Martin Pařízek měl možnost mluvit s představiteli několika firem v Královéhradeckém kraji, které se právě ovocnářstvím zabývají a vesměs to všichni potvrzují. Bez agenturních pracovníků by se dnes už těžko obešly.

Ovocnářům začaly jarní práce. Co se teď tedy v sadech děje?
Tak ovocnářům po celém česku začaly jarní práce. Potvrzují to opět slova předsedy ovocnářské unie České republiky Martina Ludvíka: „Kromě toho zimního řezu, který zejména u jádrovin, řekl bych, jede naplno musíme si uvědomit, že to rašení už začalo. A je třeba upozornit, že tady provádíme první důležité ošetření u broskvoní proti takzvané kadeřavosti broskvoně, což je naprosto zásadní choroba proto to, abychom měli kvalitní plody."

autor: par
Spustit audio