Nejmodernější roboti se starají o krávy v malém rodinném kravíně v Radimi nedaleko Jičína

14. říjen 2019 09:32

Dva nové a velmi výkonné pomocníky mají na malé rodinné farmě v Radimi u Jičína. Zemědělci v této nenápadné vesničce se teď můžou pyšnit nejmodernějšími roboty svého druhu v celém Česku. Pořídili je při stavbě dalšího kravína a nemohou si je vynachválit. Stroje se o krávy zvládají kompletně postarat. Zvířata tak mají větší komfort a farmáři víc volného času.

Jedna z nejmodernějších robotických hal na chov skotu v republice vyrostla v obci Radim na Královéhradecku.

Čtěte také

Více než 100 dojnic si v ni může užívat komfort, který zahrnuje nejen automatizované krmení a dojení, ale také drbání krav speciálním kartáčem.

Investice do robotizace umožní další zefektivnění produkce mléka. Přestavba haly probíhala od září loňského roku, dokončena byla letos v květnu.

Hala je rozdělená na dvě poloviny, přičemž v každé je dojicí robot nejnovější generace. Krávy k němu samy přijdou dvakrát až čtyřikrát denně a vše probíhá automatizovaně na základě údajů, které robot o konkrétním zvířeti má.

V Radimi u Jičína vyrostl nejmodernější robotizovaný kravín v Česku

Pomocí 3D kamery se dokáže přizpůsobit nepravidelnostem struků, na displeji zobrazuje, z kolika procent je který struk již vydojený, a samozřejmě umí i testovat mléko. Za odměnu pak robot nabídne krávě hrst granulí.

Roboti zastoupí práci až čtyř lidí

Karel Stříbrný chová skot celý svůj život a současné technologické vymoženosti mu přijdou až neuvěřitelné.
„Pamatuji mamku, ta dojila ručně. Sedla na stoličku a tahala ručně struky, to si dnes už vůbec nedokážeme představit."

Čtěte také

Tento kravín v Radimi u Jičína stál včetně vybavení přes 30 milionů korun. Nové prostředí se téměř okamžitě projevilo na množství vydojeného mléka. Oproti minulosti je ho až o 700 litů denně více.
„Krávy úplně pookřály. Šli jsme o 600 až 700 litrů denně s dojivostí nahoru. Krávy jsou naučeny a už tady stojí frontu, aby je robot podojil."

Podobných robotů jsou po celém Česku od různých výrobců stovky. Ty, které mají tady, jsou nejmodernější svého druhu. Jako jednu z inovací mají například nové kamery.

„Systém inside, to znamená zlepšené vidění. je zde inovována nová kamera, která vidí podobně jako systém 3D kamer. A toto rameno se už velice blíží a podobá práci lidské ruky," popisuje zástupce firmy, která roboty dodává Pavel Kupka.

V Radimi u Jičína vyrostl nejmodernější robotizovaný kravín v Česku

„Dojicí robot pro nás znamená mnohem víc svobody. Už si nemusíme hlídat čas, abychom byli nejpozději do čtyř doma a začali s večerním dojením. To obvykle zabralo 3,5 hodiny, ráno to byly hodiny čtyři," pochvaluje si výraznou časovou úsporu Zdena Stříbrná.

Do budoucna by mohly stroje ještě lépe sledovat kvalitu čerstvě nadojeného mléka, ze kterého by následně vyčetli další údaje také o zdravotním stavu krávy.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související