Výlet na farmu: Když má kráva kvalitní krmení, mléko je voňavější

Na rodinné farmě Němcových v Netíně na Žďársku se má 80 krav královsky. Celý rok si pochutnávají na senáži, která se skládá z kukuřičné siláže a jetelotravní senáže. Tu a tam jim přilepší ještě senem.

„Čím kvalitnější krmení, tím kvalitnější a voňavější mléko,“ vysvětluje František Němec starší, zakladatel rodinné farmy v Netíně.

Poměr senáže a siláže, tedy zavadlé a zelené píce, je velice důležitý. Správný poměr totiž zařídí požadovanou tučnost mléka. Nejkvalitnější mléko má obsah tuku 4,30 % až 4,40 %, obsah bílkovin 3,50 % až 3,52 % na sto gramů. František Němec přiznává, že najít ten správný poměr krmení chvíli trvalo.

Samy poznají, kdy se dojí

Němcovi krávy dojí dvakrát denně a také je dvakrát denně krmí. Jakmile se ozvou zvuky, které znamenají přípravu na dojení, krávy si samy ze stájí dojdou až k dojírně. Nejrychlejší jsou samozřejmě ty, které potřebují podojit nejvíce. Stačí, aby se ozvalo: „Holky, dojit, dojit“ a vše se dá do pohybu.

Podojit 80 krav trvá asi dvě a půl hodiny. Na rodinné farmě mají dojící zařízení, které podojí čtyři krávy najednou. Podojit jednu krávu trvá asi sedm minut. Z dojírny je mléko trubkami dopraveno do vedlejší místnosti, které se říká mléčnice, do velkých tanků, ve kterých je mléko prudce zchlazeno na 4 stupně.

Rozdíl mezi čerstvým a pasterovným mlékem

Správně zchlazené mléko vydrží maximálně tři dny. Pasterované mléko déle. Němcovi používají šetrnou pasterizaci, při 63 stupních. Při tomto procesu jsou zničeny pouze nežádoucí bakterie. „Obyčejný člověk rozdíl mezi čerstvým a takto pasterovaným mlékem nerozezná,“ myslí si František Němec starší.

Dojení kráv

Ideální skladování mléka je při 4 stupních v lednici. Pokud koupíte mléko z mléčného automatu, je nutné je nejdříve ohřát asi na 70 stupňů, nechat vychladnout a potom uskladnit v ledničce za stejných podmínek.

autor: Tamara Pecková