Robotům náchodští studenti dobře rozumí. Při Robotickém dni v Praze posbírali skoro všechny ceny

20. červen 2019

Robotický den v Praze pořádaný Matematicko-fyzikální fakultou UK je největší soutěží amatérských robotů v České republice. Jde o dvoudenní mezinárodní soutěž, které se letos zúčastnilo 209 robotů z 9 zemí, 100 týmů a 375 soutěžících. 

Na Robotickém dni na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy v Praze posbírali studenti náchodského Jiráskova gymnázia skoro všechny ceny, které byly k dispozici. Do jejich Robotického kroužku se zašla podívat redaktorka Romana Pacáková.

Studenti Miroslav Jarý, Kurt Hartmann, Kryštof Veverka, Evheniy Vorokhta, Jakub Foglar a Ondřej Šatný jí ochotně předvedli své šampiony, které sestrojili a naprogramovali tak, že na mezinárodním soutěžním kolbišti neměli konkurenci. Nadmíru spokojený s tímto jejich mimořádným úspěchem je také vedoucí kroužku RNDr. Jan Preclík.

Pod dohledem robotů se uzdravují děti v Janských Lázních

Robotická ruka

Při léčbě a terapii dětí v Dětské léčebně Vesna v Janských Lázních využívají zdejší odborníci moderní přístroje a další vybavení. Během letošního roku jej pořídili díky projektu, který je podpořen grantem z Norska. Jeho cíl - umožnit ucelenou terapii dětí s perinatálním postižením vztahujícím se k období před porodem dítěte a krátce po něm - byl naplněn.

Studenti Jiráskova gymnázia se Robotického dne pravidelně účastní, letos s fantastickými výsledky - 3x první místo, 1x druhé a 1x třetí v různých disciplínách.

Příprava na takovou soutěž znamená minimálně několik měsíců vymýšlení jak soutěžní úlohu splnit, konstruování i opětovného rozebírání a přestavování robotů a jejich programování.

V den „D" pak sedm statečných mladých konstruktérů pod vedením RNDr. Jana Preclíka vyrazilo do Prahy, aby se svými roboty dobyli svět. S sebou vezli 10 krabic o celkové váze kolem 80 kg. 

Tým Abyss v disciplíně Toy CleanUp - úklid hraček (třídění barevných kostek)

Tým DRT ve složení Miroslav Jarý a Kurt Hartmann soutěžil v disciplíně Puck Collect - sbírání puků. Na hřišti spolu soupeří dva roboti a jejich cílem je sbírat puky dané barvy (rozmístěné náhodně po hřišti) a odvézt je do své cílové oblasti. Kromě sbírání puků je třeba se vyhýbat i protivníkovu robotu, za narážení do něj je diskvalifikace pro nesportovní chování.

Tým DRT zvítězil jak v kategorii stavebnic, tak i v otevřené kategorii, kde ve finále porazil robota týmu z Technické univerzity v Bruselu.

Robotické minisumo

Tým Pondondon (Jakub Foglar a Ondřej Šatný) s robotem Paddingdon zachraňoval medvěda z bludiště (Bear Rescue KIT) - měli najít na hřišti plyšového medvídka a vyvézt ho z bludiště ven. Po urputném boji po zásluze zvítězili, a to jako nejmladší tým z náchodského gymnázia - Jakub a Ondřej jsou žáky tercie. Jejich druhý robot Gandalf pro disciplínu robotické minisumo také postoupil do play-off.

Studenti kvinty Kryštof Veverka, Evheniy Vorokhta a Dominik Rufer z týmu Abyss soutěžili se svým robotem Jarvis v disciplíně Toy CleanUp - úklid hraček. Úkolem robota je na hřišti posbírat kostky a roztřídit je podle barev do správných přihrádek, aneb „robot uklidí hračky po nepořádném dítěti". Druhé místo je proto pro tým velkým úspěchem.

Ovoce v sadech na Náchodsku budou už za několik let sklízet roboti

Ovocnáři z Dolan na Náchodsku používají při práci techniku. Jabloně navíc upravují na způsob živého plotu

Zemědělci po celé republice si dlouhodobě stěžují na nedostatek zaměstnanců. Ti chybí nejen během sklizní, ale i mimo sezónu, kdy je například potřeba stromy prořezávat. Ovocnáři z Dolan na Náchodsku proto stále častěji používají při práci techniku. Jabloně navíc upravují na způsob živého plotu. 

Se svým druhým robotem Ranger studenti soutěžili také v záchraně medvěda (Bear Rescue). V kategorii stavebnic se jim stal trochu osudný finálový pavouk, ale třetí místo je také potěšilo. V téže disciplíně, ale s roboty libovolné konstrukce, byli nejlepší, ale ne první. Kvalifikačními koly prošel jen jejich robot, a protože neměli soupeře, pořadatelé bohužel první místo neudělili (pravidla jim to umožňují), jen vyhlásili tým Abyss za nejlepší tým této kategorie.

Robotice a technice se na Jiráskově gymnáziu v Náchodě daří. Studenti mohou navštěvovat i kroužek modelářský, elektrotechnický, Arduino, 3D tisku, chemie a další.

To vše by nebylo možné bez nadšených vedoucích z řad učitelů a také bez pomoci sponzorů, především firmy Saar Gummi Czech z Červeného Kostelce, která již třetím rokem tyto studentské aktivity výrazně podporuje. V rámci projektu „T Generace - technici pro budoucnost" například založila cestovní fond, ze kterého hradí cesty na soutěže, startovné a podobně.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.