Robotické centrum v Hradci Králové začalo operovat i gynekologické problémy

11. červen 2016

Nové robotické centrum v královéhradecké fakultní nemocnici začalo sloužit k dalším druhům operací. Kromě zákroků chirurgických a urologických je možné ho nově použít i k řešení gynekologických problémů. Tento způsob operace už podstoupily dvě pacientky. Ročně jich tímto způsobem chtějí lékaři v Hradci Králové odoperovat až padesát.

„Byla jsem minulý rok na operaci. Shodou okolností taky břicha, kde jsem prodělala celkový řez. Takže to se nedá absolutně srovnat. Těch pět vpichů, které teď mám. Jsem soběstačná. Tam jsem chodila týden v předklonu a pak ještě doma šest neděl," popisuje pár dní po operacio Olga Dvořáková, jedna z prvních pacientek, která podstoupila gynekologický zákrok v robotickém centru.

Čtěte také

Právě velká šetrnost a malý zásah do těla je podle Pavla Kopeckého z Porodnicko-gynekologické kliniky jednou z hlavních výhod robotických operací: „Tady je jakoby čtyři až pět dírek o průměru 8 milimetrů. takže dohromady dejme tomu 4 centimetry. Když se dělá klasická operace, tak ta jizva má třeba 15 centimetrů. A víceméně nejhorší na pooperačním hojení je právě ta pooperační rána."

Robotické centrum v Hradci Králové začalo operovat i gynekologické problémy

A právě malý rozsah zásahu do těla pak má i vliv na dobu rekonvalescence, která je u robotických operací kratší. Lékaři z Gynekologické kliniky zatím přístroj použili na dvě operace. V obou případech šlo o odstranění dělohy kvůli jejímu nádorovému onemocnění.

„Jsou tři možnosti řešení těchto problémů. Otevřená cesta, laparoskopická a robotická. Všechny jsou legitimní, všechny jsou indikované a spíš jde o to, tam kde se očekávají komplikace, nebo tam, kde jsou nepříznivé podmínky, tak tam robot může ty možné komplikace zmírnit. Je to přehlednější a bezpečnější," dodává Pavel Kopecký.

Vedení nemocnice robota pořídilo letos v lednu a lékaři zatím s jeho pomocí provedli přes dvacet zákroků. V budoucnu by ho mohlo využívat například i Ušní-nosní-krční nebo cévní chirurgie.

autor: zen
Spustit audio