S dlouhodobou ztrátovostí není nikdo ze zemědělců schopný hospodařit, shodují se zástupci agrárníků

16. září 2022

18. ročník Královéhradeckých krajských Dožínek se po třech letech uskuteční ve dvou dnech. To znamená, že Šimkovy sady v Hradci Králové můžete navštívit nejen v sobotu 17.9. ale i v pátek 16.9. Čeká vás program pro děti i dospělé, tradiční výstava hospodářských zvířat a ukázky práce s nimi, ochutnávky regionálních potravin a samozřejmě dožínkové tržiště.

Našimi hosty jsou dnes ředitelka Regionální agrární komory Královéhradeckého kraje Hana Pisarčíková a ředitelka Okresní agrární komory Trutnov Marcela Jezberová. Jaká je letošní úroda v Královéhradeckém kraji? Bylo dost sucho.
Marcela Jezberová: Vzhledem k průběhu počasí to na jaře nevypadalo, že budou zemědělci nad úrodou zrovna jásat. Ale naštěstí slunce nebylo zase až tak moc a vody jsme měli nakonec tak akorát. Tedy dá se říct, že většina plodin dopadla dobře. Úroda je minimálně průměrná, u někoho i lepší než průměrná. Navíc žně probíhaly krásně, začaly brzy a rychle skončily. Tak si myslím, že zemědělci jsou spokojeni, co se žní a výše úrody týká. V letošní roce si na žně stěžovat nebudou.

Zemědělce trápí ceny vstupů. Konkrétně teď hodně řeší hnojiva, protože se dělají podzimní práce, oře se, hnojí se, sejí se ozimy.
Marcela Jezberová, ředitelka Okresní agrární komory Trutnov

Pojďme představit Regionální agrární komoru Královéhradeckého kraje. Co všechno má na starosti?
Hana Pisarčíková: Naše organizace sdružuje pět okresních agrárních komor, jejichž členy jsou zemědělci nejrůznějších velikostí. Staráme o to, aby se jim snáze podnikalo, takže pro ně zajišťujeme odborná školení, sledujeme legislativu, pomáháme jim řešit nejrůznější problémy a samozřejmě pracujeme tak, aby byli spokojenější.

Čtěte také

A Okresní agrární komora? Ta má ještě nějaké další, speciální podúkoly?
Marcela Jezberová: Okresní komora je tady od toho, aby byla v kontaktu přímo s jednotlivými zemědělci. Třeba konkrétně naše Okresní agrární komora Trutnov zajišťuje nejen informační servis, to znamená, že sbíráte informace z jednotlivých zemědělských organizací a předáváte je zemědělcům, ale poskytuje i poradenství. Zpracováváme pro ně také různé projekty nebo evidence. Takže my jsme od toho, abychom dělali takovou drobnější práci přímo pro jednotlivé členy.

Ne se vším jsou ovšem farmáři úplně spokojeni. Včera se uskutečnila protestní jízda některých zemědělců i v našem kraji, protože nesouhlasí s ekologickými opatřeními Evropské komise a také s dotační politikou vlády. Jak jim vy můžete v tomto pomoci?
Marcela Jezberová: My jsme ta část organizace Agrární komory, která právě tyto plánované podmínky vyzobává a hledá už zhruba dva roky. A postupně, jak jsou tvořeny a jak se dostávají na veřejnost, tak je předáváme zemědělcům. Že jsou nespokojeni chápeme, protože nová pravidla jsou složitá, některá jdou vzájemně proti sobě. A celý ten komplex bude velké části zemědělců výrazně komplikovat jejich současné hospodaření. Pravidla jsou pro ně tak složitá, že je obtížné je namontovat na současné fungující systémy hospodaření.

Čtěte také

Máme složitou ekonomickou a energetickou situaci, jaká je současné postavení regionálních zemědělců? Co je teď nejvíc trápí?
Marcela Jezberová: Co je hodně trápí, tak to jsou ceny vstupů. Konkrétně teď hodně řeší hnojiva, protože se dělají podzimní práce, oře se, hnojí se, sejí se ozimy a cena dusíkatých, případně kombinovaných hnojiv stoupla i čtyřnásobně. A to jsou částky, které oni zaplatit musí. Takže uvažují, jestli budou hnojiva vůbec aplikovat nebo v jakém množství. A přitom musí uvažovat, za jakou cenu jsou schopni potom úrodu prodat, aby se jim náklady aspoň částečně vrátily. Protože s dlouhodobou ztrátou nikdo není schopný hospodařit. Takže se řeší hnojiva a pak samozřejmě pohonné hmoty, elektrická energie a případně plyn třeba na sušení komodit.

V Hradci Králové se dnes a zítra konají dožínky. Tak na ně pojďme pozvat.
Hana Pisarčíková: Po dvouleté odmlce má opět dvoudenní program. Dnes hlavně pro děti z mateřských, základních a speciálních škol, které k nám přijedou. Jsou připravena soutěžní stanoviště, na kterých si zodpovědí otázky týkající se přírody a zemědělství. Zároveň už jsou v areálu zvířátka, zemědělská technika. A kvečeru od 19 hodin bude na hlavním pódiu koncert.

Čtěte také

V sobotu je pak přichystán v Šimkových sadech hlavní program pro veřejnost, kdy uvidíme také zemědělskou techniku, vystavená zvířata, bude mnoho stánků s regionálními výrobky.
Hana Pisarčíková: Ano, zítra je hlavní den pro veřejnost, který probíhá tentokrát téměř na celé ploše Šimkových sadů. Můžete se těšit na velkém pódiu od 10 hodin na kulturní program, jehož součástí bude oceňování úspěšných zemědělců, potravinářů a nadějných studentů odborných škol. Dále se můžete těšit na krásnou velkou arénu na takzvaných šancích, kde se chystá bohatý program se zvířaty, včetně velké hvězdy, skupiny Heraldos, což je kaskadérská skupina na koních, to si určitě nenechte ujít. A třetí pódium je pódium místních akčních skupin, kde kromě hudebního programu proběhne od 14:00 diskuse zemědělců s veřejností. Můžete se zeptat zemědělců na to, co vás zajímá.

Absolutním vítězem soutěže Potravina a Potravinář roku Královéhradeckého kraje je letos drůbežárna Vejce Kosičky.
Hana Pisarčíková, ředitelka Regionální agrární komory Královéhradeckého kraje

Budou také vyhlášeni vítězové soutěže Potravina a Potravinář roku Královéhradeckého kraje.
Hana Pisarčíková: Cílem této soutěže je podpořit především menší potravináře z regionu Královéhradecka, protože ne pro všechny je jednoduché dostat se do obchodních řetězců nebo být prostě nějak víc vidět.

Čtěte také

Přihlásit se může každý, kdo má v Královéhradeckém kraji sídlo nebo provozovnu. Soutěž je rozdělena do několika kategorií. V průběhu celého roku my pracujeme se všemi přihlášenými, pomáháme jim s propagací, jezdíme na ochutnávky a snažíme se jejich produkty dostat mezi veřejnost, protože většina z nich to dělá srdcem a s velkým nasazením.

Jak se hlasuje? Mohla i veřejnost nebo jen odborníci z Agrární komory?
Hana Pisarčíková: Soutěž je postavena na hlasování veřejnosti, sbíráme hlasy na papírové hlasovací lístky na kontaktních akcích, ať už to jsou trhy, ochutnávky nebo slavnosti. A dále je možné hlasovat také elektronicky přes naše webové stránky. A letos to bylo opravdu velmi dramatické, hlasovalo se doslova do poslední minuty.

Hlasování je už uzavřené, předpokládám, že už znáte vítěze. Můžeme je prozradit?
Hana Pisarčíková: Já myslím, že můžeme. Absolutním vítězme je Vejce Kosičky, kteří u nás soutěžili se svými vajíčky.

Na Krajské dožínky do Hradce Králové vás přišly pozvat Hana Pisarčíková a Marcela Jezberová. Celý rozhovor je k poslechu v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.