Protestní kolony zemědělské techniky dnes po celém Česku vyrazily na silnice. Také v našem kraji

15. září 2022 10:22

Na protest proti ekologickým opatřením Evropské komise vyjeli na české silnice se svými stroji někteří zemědělci. Akci naplánovala Agrární komora a Zemědělský svaz na dnešní dopoledne, kdy budou v Praze jednat unijní ministři zemědělství. K akci se připojili i někteří zemědělci z Královéhradeckého kraje. Jednu protestní trasu sleduje náš reportér Jakub Vik.

Čtěte také

Já teď sedím v jednom z traktorů, který se zapojil do protestní kolony. Jedeme ze Všestar na Hradecku do Hořic a zpět. Jedeme pomalu při kraji silnice a s rozestupy. Kolonu deseti zemědělských vozidel vede traktor s českou státní vlajkou. A uzavírá ji pak další traktor s návěsem, na kterém je transparent vyzývající vládu, aby nebránila výrobě českých potravin.

Další protestní trasy jsou například u Chlumce nad Cidlinou, a pak také na Náchodsku a Rychnovsku. Celkem v Královéhradeckém kraji vyjelo asi 10 kolon.

Zemědělci jedou pomalu, protože nechtějí podle svých slov zastavit provoz, ale jen upozornit na některé problémy ve svém odvětví, které je trápí.

Co přesně tedy zemědělcům vadí?

Čtěte také

Zemědělcům vadí některá ekologická opatření Evropské komise, která jsou podle nich nerealistická. Například snížení množství pesticidů. Podle zemědělců je už nyní používané množství dostatečně nízké a podmínky takzvaného Green Dealu jsou napříč celou Evropskou unií nespravedlivě rozdělené.

Opatření pak podle nich povedou k dalšímu zdražování českých potravin a k menší konkurenceschopnosti.

Druhým důvodem je změna dotační politiky vlády. Kdy se v období let 2023 až 2027 má část peněz přesunout k menších farmářům. Svazy kritizují, že vláda tak bere peníze firmám, které vyrábějí většinu potravin v České republice.

Jak na námitky zemědělců reaguje vláda?

Čtěte také

Ministerstvo zemědělství argumentuje tím, že se zemědělci účastní všech pracovních skupin, které právě pravidla připravují. V srpnu letošního roku potom navíc ministr zemědělství Zdeněk Nekula z KDU-ČSL vydal dvě výjimky z pravidel pro příští rok. Což by mělo zemědělcům ulehčit a pomoci.

A co se unijních opatření týče, nelze podle ministerstva rezignovat na dlouhodobé environmentální cíle.

S protesty nesouhlasí také Asociace soukromého zemědělství ČR, kde jsou sdruženi hlavně menší zemědělci. Podle ní vládní změny dohodnuté s většinou zemědělských organizací nebudou mít negativní dopady ani na velké zemědělské podniky.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související