České pěstitele jablek válcuje polská konkurence. Hrozí dokonce i plošné kácení ovocných sadů

8. červenec 2022 09:58

České ovocnáře ohrožuje konkurence z Polska. Tamní pěstitelé mají především přebytek jablek, která dodávají na náš trh a jejich výkupní cena tak šla výrazně dolů. Současně se ale zvyšují náklady. Čeští pěstitelé jsou prý proto v kritické situaci, podle zástupců Ovocnářské unie České republiky hrozí dokonce i plošné kácení sadů.  

Čtěte také

„Jednorázově klesly ceny zhruba asi o třicet procent, odbyt se snížil a náklady přitom stouply o třicet procent,“ říká Jiří Fišer, vedoucí závodu ovocnářství v Zemědělském družstvu Dolany na Náchodsku.

Letošní sezóna je podle něj nejhorší, jakou za dvacet let v oboru zažil. „Samozřejmě to neznamená, že podnik končí, ale co se týče ovocnářství, tak je to velký průšvih.

Čtěte také

Vypěstovat kilo jablek stojí podle Jiřího Fišera zhruba šest korun, další peníze zemědělci zaplatí za třídění, dopravu, uskladnění nebo obaly. „Co se týče skladování, tak se také dostáváme zhruba k pěti korunám. Když vezmu skladování půl roku, třídění, takže nějaké ztráty, plus balení, to je dalších asi šest korun.

„To samé potom zhruba dělá cena dopravy, obalu, DPH a tak dále. Takže opravdu potřebujeme cenu někde kolem dvaceti korun za kilogram. Abychom se dostali k ziskovosti, což v tuto chvíli v žádném případě nemáme.

Čtěte také

Kilogram některých druhů jablek momentálně ZD Dolany ve své prodejně nabízí za osm korun.

Do velkých řetězců se ale českých jablek dostane málo, válcuje je konkurence z Polska. Tamní zemědělci nemohou dodávat do Ruska ani Běloruska a zásoby tak vozí k nám.

„Poláci potřebují 90 procent ovoce vyvézt za hranice a dnes neví, co s ním. A deformuje to trh s ovocem v rámci celé Evropské unie, říká předseda Ovocnářské unie České republiky Martin Ludvík.

Čtěte také

I on považuje současnou situaci za mimořádnou, navíc nejde o sezónní výkyv. Produkce v Polsku totiž stále roste, s ohledem na dotace nebo třeba cenu práce dokáží tamní ovocnáři pěstovat levněji. „V Polsku se neplatí žádné daně, zdravotní ani sociální pojištění a mají tam také velmi benevolentní zaměstnávání zahraničních pracovníků.

Martin Ludvík si navíc myslí, že čeští zákazníci začínají s ohledem na aktuální dění šetřit. Pro české ovocnáře tak může být tohle všechno dohromady likvidační. „Bude to mít fatální dopad do krajiny, protože ti lidé budou chtít ty ovocné sady masivně likvidovat a místo toho pěstovat obilí a řepku. Případně další ziskové komodity.

Čtěte také

„Nemohou pěstitelé prodělávat. Je ta práce živí, platí také své zaměstnance, takže to nemohou takto dělat. To je naprosto jednoduchá matematika. A pokud tito lidé od ovocnářství utečou, tak potom už nebude šance, aby se k tomu vrátili. Ten cyklus je velmi dlouhý, než to začne nést nějaké ovoce a první peníze, dodává Martin Ludvík.

Nic na tom prý nezmění mimořádná dotace víc než 800 milionů korun, kterou Ministerstvo zemědělství rozdělí mezi chovatele a pěstitele na podzim, ani připravovaný zákon o významné tržní síle. Nejhorší scénář prý proto může vypadat tak, že část českých ovocnářů na podzim úrodu jablek vůbec nebude sklízet.

Spustit audio

Související