Válka na Ukrajině dopadne i na české zemědělství. Firmám budou chybět ukrajinští brigádníci

13. březen 2022 13:00

Ruský útok na Ukrajinu může zkomplikovat situaci v českém zemědělství. Podnikům budou chybět ukrajinští brigádníci, na kterých jsou ovocnářské firmy závislé.

Pěstitelé ovoce v Královéhradeckém a Pardubickém kraji vyhlížejí nejistou sezónu. I na ně dopadne válka na Ukrajině. Velká část českého ovoce totiž při sklizni projde rukama ukrajinských brigádníků. A s nimi teď sadaři a farmáři počítat nemůžou.

Čtěte také

Majitel ovocných sadů ve Svinčanech na Pardubicku Jaroslav Nevole už teď ví, že letos bude shánět zaměstnance jen velmi obtížně. Chybět můžou desítky pracovníků: Situace je pro nás v tuto chvíli velmi nejistá. Mám zprávy, že narukovali na Ukrajinu. Je otázka, kdy se vrátí. Získat tak na brigádu muže ve věku 18 - 60 let je bez šance.

Podobně jsou na tom i další podniky v oboru. Pro řadu z nich je pomoc brigádníků z Ukrajiny naprosto zásadní. 

Nedostatek brigádníků by mohli vyřešit lidé, kteří před válkou z Ukrajiny prchají. Někteří z nich můžou v zemědělství najít práci, i když třeba jen dočasnou. Pokud se tady bude chtít někdo usadit, pak právě v zemědělství je možné dát uprchlíkům práci,“ říká šéf Ovocnářské unie Martin Ludvík. 

Existuje ale celá řada neznámých

Nikdo neví, jak se bude konflikt vyvíjet, ani jestli nabídky uprchlické rodiny využijí. V drtivé většině utíkají hlavně ženy a starší lidé a práce v sadech patří mezi ty náročnější.

Výpadek brigádníků není jediná komplikace. Pěstitelé se dostávají do potíží i kvůli drahé naftě a možné změně na polském trhu, odkud většina jablek mířila do Ruska a Běloruska.

autoři: Josef Kopecký , FRE
Spustit audio

Související