Firmy nabízejí volná místa pro uprchlíky z Ukrajiny. Pomáhá v tom úřad práce

8. březen 2022 05:20

Tisícovky uprchlíků z Ukrajiny žádají o pomoc český Úřad práce. A jejich počet se bude zřejmě dál zvyšovat. Přibývá také nabídek firem, které jsou připravené lidi z Ukrajiny zaměstnat.

Registrační centrum Vyšní Lhoty na Frýdecko-Místecku. Jedna z prvních rušných zastávek uprchlíků v Česku. Tady si můžou vyřídit potřebnou registraci například. Někteří pak míří právě na úřad práce.

„Už se na nás o finanční pomoc obrátili první žadatelé z Ukrajiny. Takže těmto lidem můžeme poskytnout mimořádnou okamžitou pomoc,“ potvrdila Gabriela Petříková z krajské pobočky úřadu práce. Jde o jednorázovou pomoc, až zhruba 2 800 korun podle věku. U speciální přepážky pro Ukrajinu.

V Moravskoslezském kraji úřad požádala o podporu asi stovka běženců. A každým dnem přibývá firem, které okamžitě Ukrajince přijmou. Na úřad samy volají. Jenom v Moravskoslezském kraji je takových míst aktuálně 1100. Žádostí o povolení pracovat podalo v kraji zatím 40 uprchlíků.

„Nejčastěji se jedná o pozice pro montážní dělníky výrobků, obsluhu strojů na výrobu potravin, uklízeče a pomocníky v hotelích, v administrativních, průmyslových a jiných objektech, nebo dělníky v oblasti výstavby budov, svářeče. Ta nabídka se každým dnem rozrůstá,“ dodává mluvčí úřadu práce Kateřina Beránková.

Žadatelé ale musí mít vízum za účelem strpění pobytu. A měli by už vědět, kde budou pracovat. Úřad práce pomáhá přímo v krajských asistenčních centrech, i v tom novém ode dneška na výstavišti Černá louka.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související