Vyrazili jsme za výrobci kvalitních českých potravin. Jaké problémy je trápí?
Drůbežárna Vejce Kosičky denně rozváží 500 tisíc vajec po celé republice od Aše až po Ostravu
Drůbežárna Vejce Kosičky funguje už od roku 1973. Podobně jako ostatní firmy se sice musí potýkat se zahraniční konkurencí, se zvyšujícími se náklady a do budoucna i se zákazem klecového chovu slepic, ale dělá všechno proto, aby se to i nadále dařilo. Na prohlídku areálu vzal redaktorku Janu Kudyvejsovou ředitel Jan Pozdílek.
Drůbežárna Kosičky má dlouholetou tradici v produkci konzumních vajíček a vaječné melanže. Sezonním produktem jsou pak mladé kuřice před snáškou a tzv. vynesené nosnice. Podnik denně rozváží vajíčka po celé České republice. Jedná se asi o 500 tisíc vajec každý den od Aše až po Ostravu.
Čtěte také
Hlavní sezona vajíček, kdy je poptávka největší, je od září do Velikonoc. Na tuto dobu většinou česká produkce nestačí a pak dostává větší prostor zahraniční konkurence.
S čím se české drůbežárny potýkají?
Výrobní náklady za poslední rok výrazně stouply - ať už se jedná o ceny pohonných hmot, energií, krmiva, kartonů nebo obalů. I cena vajíčka tedy musí stoupnout, jenomže zahraniční konkurence je velká.
„Jsme moc rádi, když zákazník je ochotný podívat se na obal, zjistí si, že se jedná o českou produkci, že to není vajíčko, které k nám cestovalo přes půl světa a že si raději připlatí za jistotu, že vejce jsou čerstvá, velká pěkná a kvalitní," říká ředitel Jan Pozdílek.
Přestože prodej vajec není žádný zlatý důl (mimo hlavní sezonu - hlavně v létě - je hospodaření spíš ztrátové), rostlinná a živočišná výroba byly odjakživa v symbióze. Proč je drůbežárna důležitá?
Nejen že dodává vejce!
Slepice konzumují obilí, které se pěstuje v sousedství; drůbežárna nákupem pomůže zemědělcům; kromě vajec slepice produkují trus a to je dnes drahá záležitost! Tuna průmyslového hnojiva stojí 18 tisíc korun. Drůbežárna přitom produkuje stovky tun za rok a to pohnojí okolní pole.
Čtěte také
Od roku 2027 bude v české republice platit zákaz klecového chovu. Přestože Vejce Kosičky už podestýlková vejce také mají, protože obhospodařují i 5 dalších farem v České republice, přímo v Kosičkách to pro ně znamená vybudovat úplně nové haly za několik milionů korun. Někteří menší drůbežáři se kvůli tomu chystají svoji činnost ukončit.
Kosičky se naopak pustily do budování, přesto ředitel Jan Pozdílek podotýká, že času i financí na tyto změny je málo a že by drůbežárny uvítaly větší dotační pomoc od státu i od Evropské unie.
V Kosičkách mají v současné době zhruba 200 000 slepic. „Měsíční krmení vyjde minimálně na 10 milionů korun. Tuna krmení stála dříve 4 000 Kč, dnes už je to 12 000 Kč," vypočítává ředitel Jan Pozdílek: „A to se pak musíte hodně ohánět, abyste si vydělali prodejem vajíček."
Výrobní náklady stoupají, takže se zvýšila i cena vajíček. Zároveň je tu stále zahraniční konkurence. Ředitel drůbežárny v Kosicích Jan Pozdílek dodává, že proto byl by rád, kdyby lidé podpořili regionální produkty a ocenili, že například české vajíčko k nám nejede přes kus světa a to se doráží i na jeho kvalitě.
O hospodaření Drůbežárny Vejce Kosičky si můžete poslechnout v našem audioarchivu.
Související
-
Potraviny zpomalující stárnutí. Které to jsou a co všechno dokáže strava v našem životě ovlivnit
Stárneme od chvíle, kdy se narodíme, ale kde je ta hranice, kdy tělo přestane sílit a jde to tím opačným směrem? Je to do jisté míry individuální a geneticky dáno.
-
Svačina trochu jinak. Jak se vyhnout označení „biomatka“ a přitom chystat jídlo z kvalitních surovin
Dnešním dětem a jejich rodičům chybí inspirace na zdravé a hlavně chutné svačiny i snídaně. Chceme jim ukázat jak na to, naučit je jednoduché recepty z potravin bez chemie.
-
Hradecký rozhlas nechyběl na krajských dožínkách
Královéhradecké krajské dožínky jsou tu už po šestnácté! A my jsme u toho nesměli chybět.
Nejnovější zprávy
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka