Zelí, to je lék na všechno. Udělejte si ho podle našeho receptu pikantní s paprikovou klobáskou
Dnešní recept je určen zejména milovníkům zelí. Připravit z něj jde neuvěřitelné množství různorodých pokrmů. A recept na pikantní zelí vás určitě nadchne!
Zelí je zdrojem vitamínu C a také vitamínu U, který má protialergické účinky. Lidová medicína doporučuje používat čerstvé zelí nebo šťávu z něj například při nespavosti, bolestech hlavy a onemocnění sleziny. Šťáva nebo odvar s medem se používá při léčbě zánětu hrtanu, průdušek a dalších onemocnění dýchacích cest.
Suroviny:
500 g bílého zelí na nudličky, 1 velká cibule, sádlo nebo olej, 100 g anglické slaniny nebo paprikové klobásy, 2-3 stroužky česneku, drcený kmín dle chuti, 60 g rajského protlaku, cca 1 lžíce cukru, krupice, dle kyselosti protlaku, sůl a pepř
Postup:
Pokrájíme cibuli nadrobno a necháme ji zesklovatět na trošce tuku.
Pak přisypeme pokrájenou slaninu nebo klobásu a dosmažíme lehce dozlatova. Přidáme nasekaný česnek a kmín a vše necháme krátce rozvonět. Přisypeme na nudličky pokrájené zelí, osolíme, osladíme, promícháme a za občasného promíchání necháme mírně povadnout. Pak vmícháme rajčatový protlak, zaklopíme a na mírném ohni podusíme pod poklicí do měkka (lehce na skus).
Pokud bude potřeba můžeme lehce podlít.
Nakonec dosolíme a přidáme pepř.
Podáváme s bramborovými noky.
V zimních měsících je zelí důležitým zdrojem vitamínu C, které si naše tělo zaslouží nejlépe ze sezónních a lokálních potravin. V kombinaci s klobáskou tvoří vydatný pokrm, který zahřeje a dodá energii pro studené dny.
Související
-
Nákyp z kysaného zelí. To je v zimních měsících lék i pro zdravého
Dnešní recept je určen zejména milovníkům kysaného zelí. Připravit z něj jde neuvěřitelné množství různorodých pokrmů, zelný nákyp nevyjímaje.
-
Recepty na domácí kysané zelí v zeláku i ve sklenicích od Davida a Květy Smetanových
Kysané zelí je jemně nakrájené hlávkové zelí, které bylo zkvašeno za pomoci bakterií mléčného kvašení. Má charakteristickou kyselou chuť způsobenou kyselinou mléčnou.
-
Kysané zelí jako elixír zdraví. A zelňačka, to je polévka našich babiček, která zasytí i zahřeje
Polévka je grunt a zelí plné vitamínů, to je jistá věc. A tak v sychravém podzimním počasí není nic lepšího než pořádná zelňačka.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!
Vladimír Kroc, moderátor


Zločin na Zlenicích hradě
Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...