Zelí, to je lék na všechno. Udělejte si ho podle našeho receptu pikantní s paprikovou klobáskou

Dnešní recept je určen zejména milovníkům zelí. Připravit z něj jde neuvěřitelné množství různorodých pokrmů. A recept na pikantní zelí vás určitě nadchne!

Zelí je zdrojem vitamínu C a také vitamínu U, který má protialergické účinky. Lidová medicína doporučuje používat čerstvé zelí nebo šťávu z něj například při nespavosti, bolestech hlavy a onemocnění sleziny. Šťáva nebo odvar s medem se používá při léčbě zánětu hrtanu, průdušek a dalších onemocnění dýchacích cest.

Suroviny:
500 g bílého zelí na nudličky, 1 velká cibule, sádlo nebo olej, 100 g anglické slaniny nebo paprikové klobásy, 2-3 stroužky česneku, drcený kmín dle chuti, 60 g rajského protlaku, cca 1 lžíce cukru, krupice, dle kyselosti protlaku, sůl a pepř

Postup:
Pokrájíme cibuli nadrobno a necháme ji zesklovatět na trošce tuku.
Pak přisypeme pokrájenou slaninu nebo klobásu a dosmažíme lehce dozlatova. Přidáme nasekaný česnek a kmín a vše necháme krátce rozvonět. Přisypeme na nudličky pokrájené zelí, osolíme, osladíme, promícháme a za občasného promíchání necháme mírně povadnout. Pak vmícháme rajčatový protlak, zaklopíme a na mírném ohni podusíme pod poklicí do měkka (lehce na skus).
Pokud bude potřeba můžeme lehce podlít.
Nakonec dosolíme a přidáme pepř.
Podáváme s bramborovými noky.

V zimních měsících je zelí důležitým zdrojem vitamínu C, které si naše tělo zaslouží nejlépe ze sezónních a lokálních potravin. V kombinaci s klobáskou tvoří vydatný pokrm, který zahřeje a dodá energii pro studené dny.

03528866.jpeg
autor: baj

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.