Zatímco se většina čápů vyhřívá v teplých krajích, samička Zbojnice zůstala ve dvorském safari parku

23. leden 2021 09:26

Samička Zbojnice žila v předchozích letech ve slovenské ZOO Bojnice. Dnes, kdy už má zhojené křídlo, je součástí skupiny v Safari Parku Dvůr Králové, do které patří nejen domácí hejno, ale i „hostující“ čápi z okolí města. Všichni mají k dispozici dostatek krmení, pohodlné nocování a péči ošetřovatelů. 

Čtěte také

Zoologa Michala Podhrázského, za kterým se do dvorského safari parku vypravila redaktorka Dana Voňková, vám tedy představíme v roli „správce ptačího hotelu“.

Všichni čápi jsou už dlouhé týdny v teplých krajinách, jen samice Zbojnice využívá i přes zimu pohodlí Safari parku Dvůr Králové.

Jak uvedl zoolog Michal Podhrázský, safari park si oblíbili i čápi z okolí města a jakmile klesnou teploty, létají si tam pro krmení. Krom toho v areálu také nocují.

Čtěte také

Další skupinu “královédvorských“ čápů tvoří z jiných zoo a záchranných stanic přestěhovaní hendikepovaní ptáci. Safari Park sleduje také divoké čápy, kteří každým rokem přilétají do Dvora Králové nad Labem a kroužkuje i všechna ptáčata, která se v safari parku vylíhnou.

„Pro drtivou většinu zvířat fungují výběhy a voliéry safari parku jako ideální domovy, které vetšinou nechtějí opouštět. Jakmile najdou dostatek potravy, pití, úkryt a partnera pro rozmnožování na malém prostoru, rádi se tam drží. Je tomu tak i v přírodě a funguje to samozřejmě i v lidské péči,“ dodává zoolog Michal Podhrázský.

I čápice Zbojnice, která pochází ze ZOO Bojnice, přižírá z krmné dávky určené čápům bílým v zimovišti. Když je jí chladno, vyletí na komín kotelny, kde se trochu ohřeje. „Často tam tráví noci. Ve dne se zase vydá na výpravu po okolí,“ popisuje zoolog.

Čtěte také

„Protože čáp je v přírodě Česka původní druh, rozhodli jsme se tuto samici využít jako možného zakladatele případného programu,který by sledoval vypouštění ptáčat do přírody,“ říká zoolog.

Odborníci totiž věří, že samice, která si udělala z areálu safari parku svou základnu, by mohla v budoucnu vytvořit pár s některým z dosud osamělých divokých samců.

„Ideálně by obsadili některé z námi opravovaných hnízd. Jejich potomci by pak mohli žít divoce. Podobnou vizi má Safari Parku Dvůr Králové i s hendikepovanými ptáky, které přijímá na rozlétání, jako tomu bylo i se Zbojnici ,“ dodává Michal Podhrázský.

Čtěte také

Právě tyto ptáky by dvorští odborníci rádi vybavili vysílačkami a sledovali jejich letové trasy. To je klíčové pro jejich další efektivní ochranu.

„Z minulosti už známe obdobný projekt. Tehdy samice jménem Zuzana pravidelně trávila zimu až v Zimbabwe. Tahové cesty se ale mění - čápi míří například do Izraele či Španělska,což ovšem nevíme přesně. Z finančních důvodů nemůžeme ve sledování pokračovat a nyní hledáme partnera, který by nám pomohl čápy vysílačkami vybavit,“ vysvětluje Michal Podházský.

Populace čápů bílých v poslední době klesá

Česká společnost ornitologická vloni evidovala necelých 1570 hnízd, z toho ve Dvoře Králové n.L. tři aktivní. Drtivou většinu hnízd ornitologové kontrolují a mláďatům dávají kroužky. V monitoringu života čápů bílých hraje velkou roli veřejnost. Ta může svá pozorování vkládat například na stránku www.birdlife.cz/capi.

Čapí samička Zbojnice zůstala na zimu ve dvorském safari parku

Safari park se intenzivně věnuje výzkumu a ochraně také u dalších druhů volně žijících ptáků. Sám Michal Podhrázský vede monitoringově-záchranný projekt hus velkých, labutí velkých, také spolu s kolegy ze safari parku umisťuje budky a kroužkuje i některé druhy sýkor, vrabce polní nebo brhlíky.

Čtěte také

Čáp bílý je tažný brodivý pták se zimovišti v subsaharské Africe a jižní Asii. Živí se hmyzem, plazy, rybami, obojživelníky a mláďaty ptáků a savců.

Evropští čápi tráví chladné období roku v tradičních zimovištích v Africe. Čápi bílí ze Dvora Králové n.L. byli spatřeni během zimování i v Zimbabwe.

Ozývají se typickým klapáním zobáku. V safari parku se čápům daří, mají tu klid a přiživují se na potravě chovaných ptáků. V areálu se nachází několik hnízd, kde čápi pravidelně vyvádějí mladé.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související