Pohádku o tom, že děti přináší čáp, zná snad každý. Kdo ale nosí čápy?

18. duben 2017
Mláďata jeřábů v ZOO Dvůr Králové nad Labem

Pohádku o tom, že děti nosí čáp, zná každý. Přesněji holčičku přinese vrána, kluka čáp. Pokud se na jaře narodí kluk, narodí se ve znamení Berana. Čápy a berany považujeme za jarní symboly.

Pro zoologa Michala Podhrázského jsou ale daleko podstatnějším tématem mláďata čápů, speciálně těch sedlatých.

V zoologických zahradách se je totiž daří jen obtížně rozmnožovat. Proto se vydal na zkušenou do ciziny a navštívil ZOO v Moskvě.

Té se dokonce daří vracet do volné přírody blízký druh čápa sedlatého jeřába sibiřského.

Čáp sedlatý je velký pták vysoký 150 cm a jeho křídla dorůstají až k délce 270 cm.

Samci jsou větší, jejich váha se pohybuje mezi 5-7,5 kg, u samic mezi 5-6,9 kg.

Čtěte také

Hlavu, krk, hřbet, křídla a ocas má černý, zbývající část těla je bílá. Končetiny má černé s růžovým zbarvením na kloubech a silný zobák je červený s tlustým černým pruhem a žlutým "sedlem" (odtud název).

Čápi sedlatí v ZOO Dvůr Králové nad Labem

Obývá rozsáhlé území subsaharské Afriky od Súdánü, Etiopiee a Kenii až po Jihoafrickou republiku, Gambii, Senegal, Pobřeží slonoviny a Čad.

Čáp sedlatý žije v párech nebo v malých rodinných skupinách. Hnízdí v močálech v tropických nížinách. Staví velké hluboké hnízdo z větví na stromech, samička snáší 1-2 bílá vejce.