Na Broumovsko se vrací čápi bílí. Zatím obsadili několik komínů, kde odpočívají po daleké cestě

2. duben 2019 09:11

Na Broumovsko se začínají vracet čápi, zatím obsadili tři hnízda. Podle zoologa Petra Kafky z CHKO Broumovsko je koncentrace čápů v této oblasti nejvyšší v celém Královéhradeckém kraji. V těchto dnech pozoruje stávající hnízda, aby zmapoval četnost tohoto velkého opeřence. Na jednu obhlídku s ním vyrazila reportérka Jana Házová.

Jsme přímo v Broumově u nemocnice. Přecházíme po louce od parkoviště k prvnímu komínu. Není příliš vysoký, ale čapí hnízdo na něm umístění, je vidět už z dálky.

Přilétají poslové jara. Ornitologie, společná láska otce a syna, Miroslava a Kamila Hromádkových

Přilétají poslové jara, čápi (ilustrační foto)

I když astronomické jaro teprve začalo, poslové jara jsou už dávno tady. První čáp přiletěl letos do České republiky snad už 19. února na komín v centru Chebu. A jestli jsou už čápi také u nás v Královehradeckém kraji, tak na to se zeptáme ornitologů, otce a syna, Miloslava a Kamila Hromádkových. 

„Jedná se už o velké hnízdo, čápi jej používají opakovaně už spoustu let," vysvětluje Petr Kafka. 
"Čápa ani trus kolem ovšem zatím nevidíme. Takže si myslím, že sem ještě nepřilétli. Ale z tohoto místa je výhled na další dvě hnízda. Tak půjdeme zkontrolovat i ta."

Zastavujeme se a vytahujeme dalekohled.
„Tak ani na druhém komíně na bývalých jatkách čápi nevidíme. Ale je odtud výhled i na třetí hnízdo. A tam už se mi zdá, že je něco bílého vidět. Podíváme se dalekohledem. Sice je to na dálku, ale sem už čáp opravdu přilétl. Leží na hnízdě a pravděpodobně odpočívá na té namáhavé cestě."

Jak to vlastně v přírodě funguje? Čáp přiletí z teplých krajů a vybírá si místo, kde se uhnízdí? Nebo se vrací stále stejní čápi na své místa?
„Často se čápi vrací. Tam, kde byli zvyklí hnízdit i v předchozích letech. Ale když se některý z čápů opozdí, tak jeho hnízdo často zabere jiný čáp. A potom dochází k velkým soubojům a rvačkám. Kdy se může čáp zranit, nebo dokonce i přijít o život."

Přilétají poslové jara, čápi (ilustrační foto)

Jak vypadá čapí život po návratu k nám? Co se odehrává?
„Říká se, že nejdříve na hnízdo přiletí samec a připraví ho pro svoji partnerku. Ovšem podle kroužků se dá zjistit, že tomu tak pokaždé není. Záleží opravdu kdo z nich přilétne dříve. A na mnoha hnízdech jsme zaznamenali dřívější přílet samičky. Takže o čápovi, na kterého právě koukáme dalekohledem, nemůžeme říci, jestli je to on nebo ona. To se pozná, až když přiletí druhý z páru."

Čáp, který hnízdí přímo na zemi? V Běluni na Náchodsku nic neobvyklého

Čáp hnízdící přímo na zemi

V tamním hospodářství najdeme spoustu zvířat. Řada z nich je z nějakého důvodu handicapovaná a v přírodě by jen těžko přežila. Pod ochranná křídla Petra Jindry se před 20 lety dostal také zraněný čáp, který už několik let i se svou čapí partnerkou hnízdí a vyvádí svá mláďata přímo na dvoře. Natáčela tam reportérka Blanka Malá.

Hnízda si čápi nějakým způsobem na jaře vyspravují před zahnízděním?
„Čápi jsou takoví velcí stavitelé. Každoročně hnízdo opravují a vylepšují. Takže po několika letech může dosahovat i velkých rozměrů a značné hmotnosti. Je proto nutné ta hnízda občas snížit, odkopat. Aby se ulehčilo také onomu komínu či konstrukci pod hnízdem."

Kolik takové čapí hnízdo může nakonec vážit?
„Může vážit několik metráků, případně to může klidně být i tuna. Pokud tam ptáci hnízdí opravdu dlouhodobě," uzavírá rozhovor Petr Kafka.

V loňském roce bylo na Broumovsku obsazeno 9 čapích hnízd. Letos jsou zatím obsazena hnízda tři. Ale to se bude pravděpodobně každým dnem měnit. 

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související