Čáp, který hnízdí přímo na zemi? V Běluni na Náchodsku nic neobvyklého

12. květen 2017
Svět zvířat

V tamním hospodářství najdeme spoustu zvířat. Řada z nich je z nějakého důvodu handicapovaná a v přírodě by jen těžko přežila. Pod ochranná křídla Petra Jindry se před 20 lety dostal také zraněný čáp, který už několik let i se svou čapí partnerkou hnízdí a vyvádí svá mláďata přímo na dvoře. Natáčela tam reportérka Blanka Malá.

V Evropě je populace čápa bílého ve většině zemí na vzestupu. U nás je považována za stabilní. Naši tažní čápi se objevují na hnízdech okolo poloviny března, první přilétá zpravidla samec.

Hnízda dnes najdeme na střechách budov nebo nefunkčních komínech. Zpravidla platí, že čáp dává přednost vyvýšeným místům, tak aby mohl při odletu z hnízda seskočit a roztažením křídel se snadno dostal do vzduchu.

Čáp hnízdící přímo na zemi
Čáp hnízdící přímo na zemi
autor: Blanka Malá
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.