Zámek v Rychnově nad Kněžnou je nově bezbariérový. Díky výtahu je přístupná prakticky celá budova

13. červen 2024 08:46

Důležitou novinku připravil pro handicapované návštěvníky zámek v Rychnově nad Kněžnou. Budova, kterou společně využívají jak majitelé zámku, tak i Muzeum a galerie Orlických hor, je nově bezbariérová. Co všechno je díky tomu přístupné i lidem, kteří se hůře pohybují, to zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Čtěte také

Co všechno se na rychnovském zámku mění?
Pro handicapované návštěvníky či seniory prakticky všechno - bez bariér totiž bude i díky novému výtahu prakticky celá budova, nejen už zmíněné Muzeum a galerie Orlických ve druhém patře.

Bezbariérové jsou i toalety a projet na vozíku se dá dokonce i do kostela Nejsvětější trojice. To je opravdu velká změna, protože třeba právě muzeum a galerie byly zatím přístupné jen po úzkém točitém schodišti a nejen vozíčkáři, ale prakticky všichni hůře pohybliví zájemci se tam neměli šanci dostat.

Kolik úpravy zámku stály?
Bylo to přes 5 miliónů korun, z toho 2,5 milionu zaplatil Královéhradecký kraj, zbytek pak majitel zámku, Jan Egon Kolowrat Krakowský. Na tom, že se kraj s majiteli o investici podělí, se obě strany shodly už na podzim.

Čtěte také

Bezbariérové přístupy jsou nakonec výhodné pro všechny - rodina Kolowratů dokáže zpřístupnit širší prostory zámku a daleko jednodušší bude i pořádání tematických výstav nebo jakékoli změny v expozicích muzea a galerie. Stěhovat exponáty po už zmíněném točitém schodišti byl někdy velký problém.

Od kdy bude zámek v nové podobě přístupný veřejnosti?
Prakticky okamžitě, výtah pro až 8 osob zkolaudovali na začátku tohoto týdne a nic nebrání tomu, aby ho návštěvníci mohli začít využívat už dnes.

Kolowratský zámek spolu s průčelím kostela Nejsvětější Trojice je jedním z největších a nejkrásnějších barokních celků v Čechách. Silueta výrazným způsobem utváří panorama Rychnova nad Kněžnou.

No a ty ostatní bezbariérové prvky včetně nájezdů do kostela pro vozíčkáře jsou dokončené také, takže kdo chce, může vyrazit. Ať už to jsou vozíčkáři, senioři, hůře pohybliví nebo třeba i rodiny s kočárky.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související