Stovky handicapovaných osob využilo o víkendu na hradeckém letišti možnost zažít vyhlídkový let

24. červen 2024 09:00

Lidé se zdravotním znevýhodněním měli o víkendu v Hradci Králové příležitost zažít zdarma vyhlídkový let. 15. ročník akce Open Skies for Handicapped uspořádaly hradecké Letecké služby ve spolupráci s městem a Královéhradeckým krajem. Pohled na město a jeho okolí z výšky si kromě dětí a dospělých užili taky hradečtí senioři. Do oblak je vynesli piloti civilních i armádních letadel. 

Čtěte také

Na letišti se v Hradci Králové sešly tisíce lidí. Některé z nich čekal první let v životě, jiní se na charitativní akci, kterou každoročně pořádají hradecké Letecké služby, vrací opakovaně, říká ředitel Leteckých služeb Pavel Rind. „Minulý rok jsme měli rekord, bylo to 1015 osob s handicapem. A kolem tisícovky bychom opět mohli letos zvládnout.“

Jaká jsou to letadla, která vyhlídkové lety zabezpečují? „Vyhlídkové lety zabezpečují letadla Armády České republiky, jsou to Cassa 295 a L410 Turbolet a jako novinku máme letos Airbus A319 a centrum leteckého výcviku poskytlo vrtulník MI17. Dále tady máme civilní letadla, je to vrtulník Robinson G2 Cabri a letadlo Antonov 2.

Do jednoho z letadel, které před malou chvílí dosedlo na ranvej, teď společně nastupujeme s několika seniory z hradeckého centra Senecura. Domov poskytuje péči lidem s Alzheimerovou nemocí nebo se sníženou soběstačností.

„Paní Burdová, nebojte se. Seniory doprovází pečovatelka Monika Kalinová, ve spolupráci s organizátory jim teď pomáhá s usazením a zapnutím bezpečnostních pásů. „Část z nich si přesedne a část z nich musí být opravdu ukurtovaná na vozíku, někdo to zvládne i s chodítkem.

Čtěte také

A přímo vedle mě se teď na let připravuje i Hana Burdová. „Těším se moc, létala jsem pravidelně na dovolenou do Španělska, ale takovým malým letadlem ještě ne. A kam konkrétně poletíme? Já myslím, že se dostaneme za tu půl hodinu poměrně daleko. Hlavně, abychom nespadli.

Jsme ve vzduchu a já se přesouvám do pilotní kabiny za Jakubem Vilšerem z Letecké základy v Praze-Kbelích, abych mohla na otázku paní Burdové přesně odpovědět. „Cílová destinace bude Žamberk, protože tam je dnes letecký den, tak nás požádali, ať uděláme průlet v Žamberku. Dámy, tak letíme směr Častolovice, Kostelec, Doudleby nad Orlicí.


Zhruba po 35 minutách se vracíme zpátky na zem, abychom uvolnili místo dalším pasažérům. Ve frontě před přistávací dráhou jich stále netrpělivě čeká ještě několik desítek. Zklamaný by podle pořadatelů ale neměl být nikdo, cílí totiž na to, aby se mohl proletět každý, kdo o to stojí.

Spustit audio

Související