Rostou v okolí Hradce Králové? S mykoložkou Terezou Tejklovou jsme vyrazili na důkladný průzkum lesa

25. červen 2024 06:38

Sociální sítě jsou plné obrázků s plnými koši hub, hlavně hřibů, a houbařská sezóna je v plném proudu. I v Královéhradeckém kraji začala hodně brzy, otázkou ale je, jestli i u nás houby rostou teď tak intenzivně jako třeba ve středních nebo západních Čechách. S mykoložkou Terezou Tejklovou se o tom do lesa vydal přesvědčit reportér Tomáš Lörincz.

Jsme právě v dubovém lese kousek od Hradce Králové. Je to teď na Hradecku ideální lokalita pro sběr hub? „Dubové lesy jsou nyní určitě na houby bohatší než smrčiny. Ty většinou čekají na pravou houbařskou sezónu až do podzimu. Oproti tomu dubové lesy jsou pro houby příznivější v té časnější části sezóny.“

Čtěte také

Pod dojmem toho, co člověk vidí na sociálních sítích, tak jsem si říkal, že zastavíme někde u kteréhokoliv náhodného lesa a poneseme domů koš plný hub. Už jsem se ale přesvědčil o opaku například v Krkonoších, kde neroste z hub téměř nic. Takže houby nerostou všude.

„Určitě je zapotřebí to místo dobře vybrat. Protože stále jsou místa, kde byly srážkové úhrny daleko nižší než třeba jen o pár kilometrů vedle. I tady na Hradecku vidíme, že nám listí na zemi docela křupe pod nohama. Půda je poměrně suchá, této lokalitě se v poslední době deště hodně vyhnuly, říká Tereza Tejklová.

Pojďme se tedy podívat, zda tady nějaký zapomenutý hřib dubový nezůstal. Protože tohle jsou lesy hojně houbaři navštěvované.

Když jsme začali u toho, že houby začaly letos růst dříve, jak to s nimi vlastně je? Hrozí třeba houbám, že by se úplně vyčerpaly? Že mohou růst až tak hojně, že na podzim už nebude růst vůbec nic?

Čtěte také

„Ale teď vás musím Tomáši zastavit, málem jste nám jednoho krasavce zašlápl. Ale k té vaší otázce. Určitě to není tak, že by se podhoubí vyplodilo. Pokud bude mít dobré podmínky a alespoň občas nějaké zalití, tak houby porostou vesele dál. Klidně až do prosince, pokud nepřijdou ostré mrazy, usmívá se Tereza Tejklová.

Teploty kolem 30 stupňů, do toho silné bouřky, co to udělá s houbami? „Vysoké teploty mohou být samozřejmě problém. A také když fouká soustavně vítr bez srážek. Pokud jsou ale teploty vyšší a v noci pěkně takzvaně zahradnicky zaprší, tak to může naopak houbám prospět. Les se takzvaně zapaří a může to vybudit větší růstovou vlnu, vysvětluje mykoložka Tereza Tejklová.

Uvidíme, jak porostou houby v dalších dnech a týdnech. Každopádně něco se i na Hradecku najít dá. I když na příslovečnou houbařskou kosu a nůši to není. A asi je také zapotřebí počítat s tím, že především hřiby dubové budou hodně červivé.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související